Куп Светозара Глигорића 2014 финале 06. - 12.12.2014.

 

РЕЗУЛТАТИ

 

 

2 куп Светозара Глигорића 14.12.2014.

Град Крагујевац и хотел Шумарице на челу са власником Миленком Марјановићем били су домаћини финала купа у периоду од 6 до 12 децембра.

На отварању се окупило 10 екипа који су предали судијском тандему Славиши Мицковићу и Драгану Бабићу саставе екипа. Турнир су отворили председник ШСС Мирослав Копања и власник објекта Миленко Марјановић.

Од првог па до последњег кола, судије нису имале тежак задатак, јер су играчи били веома коректни. Сала за игру, особље хотела, храна и смештај били су добри предуслови да овај догађај буде одигран у сјајним условима.

Пошто су се кола играла од 16 часова, осим задњег кола које је одиграно од 9, играчи су имали довољно времена да у преподневним сатима обиђу спомен парк, посвећен стрељаним ђацима 1941, али и да се прошетају до самог центра града и упознају се са садржајем које град пружа.

Фаворит се и пре почетка знао. Екипа која је састављена од Иванишевића, Перуновића, Дамљановића, Богосављевића, Миљковића, све сами велемајстори уз Новоселског јединог условно домаћег, била је права казнена експедиција.

Једину озбиљнију конкуренцију су имали у Јелици Пеп и Југовићу из Каћа које су уз поменути Раднички биле једине прволигашке екипе.

Стојановић, Пап, Лајтхајм, Радловачки и Мариновић ипак нису могли да пруже озбиљнији отпор, као ни Павловић,Тадић, Рогановић, Горан Арсовић и Иван Марковић из Јелице Пеп.

На жалост Бановци Дунав су били аутсајдери, јер су у 3 кола били некомплетни, али су и дошли у доста окрњеноном саставу.

Оно због чега су се прибојавали, да ће их играчи на самом турниру осуђивати због састава у којем су дошли, нарочито велемајстори, није се десило. Чак на против, појединци су прилазили и честитали екипи Бановаца Дунав што су имали храбрости да наступе са два детета у екипи. Неки су говорили и да су победници ма шта урадили.
Управо та два клинца кадетски шампиони, осветлала су образ клуба, јер су показали да је пред њима блистава будућност.
Милош М Станковић са непуних 11 година, освојио је 1 поен, односно два ремија, а могао је бити и још који поен. Један реми је и са ФМ Владиславом Живковићем. Врхунац његове игре је ипак виђен против Божидара Мариновића који је од њега „тежи“ за скоро 900 рејтинг поена. То Милошу није сметало, па је у очигледној реми позицији као црни храбро играо. На истеку петог сата игре, ипак је попустио и изгубио чиме су затворили куп за ову годину, јер су једини у сали да играли. Сузе су ипак кренуле, док је честитао искуснијем противнику на победи, слажући фигуре.

Вукашин Грчић са својих 12 и по година је такође играо одлично. Наступио је храбро против далеко искуснијих мајстора. У петак је добро водио игру, али у жељи да што пре победи, улетео у замку и изгубио. Испред хотела се одиграла једна сјајна сцена. Излазећи из сале за игру да потражи Вукашина, Миодраг Станковић је затекао Бобана Богосављевића како Вукашина теши. Сјајан гест велемајстора који је, како и сам каже плакао када је као мали играо шах.

Као и Милош, Вукашин у задњем колу против фаворизованог ВМ Лајтхајма из Југовића није имао шта да изгуби. Као бели храбро се упустио у борбу. Интересовање за две једине партије које су се играли није престајало. Међу њима и Перуновић, Дамљановић, Пап, уз компетну екипу из Правог потеза који су сјајни момци.
На њиховим лицима се видело одушевљење и симпатије са којом су гледали те дуеле. Вукашин је у тим моментима био у цајтноту и вукао одличне потезе које су га довеле до подвига и ремија са велемајстором. Кренуле су честитке, код појединих су кренуле и сузе радоснице, јер се свашта писало на појединим сајтовима.

Миодраг Станковић, шаховски радник, пре пет година се определио да помаже деци, повукао се са такмичења у првој екипи. Ипак, када се није имало куда и играч потребан за куп, храбро је заиграо на другој табли и ако му није било до играња. Жеља да се помогне екипи је пресудила. И могуће прозивке у жаргонском „шаховски пацер“ нису га поколебале. Успео је да одигра четири партије. Две је изгубио, једну победио као црни по рејтингу далеко јачег противника и ремизирао са ИМ Станојевићем такође као црни.
Сасвим довољно за екипу на оваквом такмињењу.

Михајло Вујасиновић, прва табла на овом турниру ШК Бановаца Дунав, био је на овом турниру све. Од вође до оца, тренера и другара. Клинци су у њега гледали и са њим проводили сјајно време. Био им је велики ослонац и подршка на овом турниру. Знао је да их опусти пред важне мечеве, а за Милоша и Вукашина, сваки меч је био важан, јер су на папиру увек били аутсајдери. И поред тога Михајло је успео да на првој табли постигне сјајне партије, нарочито против ИМ Душана Јовановића, ФМ Момчила Драговића где је ремизирао и у задњем колу против ВМ Михајла Стојановића где је пружио сјајан отпор, али ипак изгубио.

ШК Бановци Дунав су завршили на последњем месту. Куриозитет је да ни један меч нису изгубили са 4-0 где је овај резултат био јако чест на турниру. Клуб је после турнира добио два играча ( Милош и Вукашин) на које у будућности, али и садашњости може  да рачуна. Михајло Вујасиновић је након турнира повратио веру у себе, након лоше одигране друге лиге. Миодраг Станковић је показао да је некада био велики таленат који се изгубио улицама које живот носи.

„Шаховски пацер, његов син, синов друг и још један шахиста“ ( како је писано на једном сајту ) су показали да знају играти шах, да знају извући реми и велемајстору и победити некога на овом турниру.

На крају треба извући и неке поуке. Овакав систем такмичења очигледно није добар. Лош систем је амортизовала пролећна поплава али....Шта следеће године? Треба нешто мењати.
У разговору са шаховским радницима у Крагујевцу Миодраг Станковић је предложио да сви прволигаши треба да се обавежу да морају играти финале купа. На тај начин уз квалификанте, направио би се јак турнир, који би и оправдао име које куп носи.

 

05.12.2014.

Тешко је доћи до било ког финала, а нарочито тешко проћи кроз неколико квалификационих рунди. ШК Бановци Дунав не тако давно, сада већ давне 2010 године направиле су тада највећи успех пласманом на финале купа Војводине у Врбасу, када су били међу последњима.

Од тада па до данашњих дана, напредују из године у годину. 2012 године успевају да се пласирају на финални турнир тада Купа Србије, где су и поред пехова са играчким кадровима играли доста коректно и пружили отпор најјачим шахистима Србије. Већ 2013 ШК Бановци Дунав су се као трећи на финалном турниру у Војводини, пласирали по други пут на финални турнир Србије. На том турниру, ШК Бановци Дунав су направили историјски успех, јер су од шеснаест екипа били осми, што је гарантовало за 2014 годину директно учешће.

Куп Светозара Глигорића се требао играти у мају, али се због поплава, ипак одложио. Ево, дочекали смо га у децембру. Због густог клупског распореда и већ заказаних турнира, оправдано се тек сада игра. Према задњим информацијама и служећи се изворима са сајта ШСС, финале ће играти 9 екипа. Многе екипе које су се пласирале, што због играчких, што финанијских разлога неће играти куп.

Наш клуб се унапред извињава шаховској јавности, а која симпатише или навија за ШК Бановце Дунав, да нећемо играти у најјачем саставу ове године. У клубу влада добра атмосфера и добри су међуљудски односи. Руководство клуба је планирало да ове године поред најјачих шахиста ИМ Душана Секулића и ФМ Славка Азарића, пошаље и шаховску будућност, односно Вукашина Грчића и Милоша Станковића, уз заслуже шахисте, пре свега Мирослава Јовановића.

На жалост, пех за пехом. Што због здравствених разлога, што приватних ( посао ) састав је окрњен.

За Бановце Дунав ће играти Михајло Вујасиновић капитен екипе, Милош Станковић, Вукашин Грчић и принудно Миодраг Станковић. Очекује се долазак и Мирослава Јовановића у Крагујевац, како би екипа била комплетна. Овим саставом ШК Бановци Дунав ни једну од екипа не жели да омаловажи и руководећи се реалним околностима, послао ову екипу која ће се потрудити да пружи што јачи отпор на турниру.

На крају се клуб захваљује и СО Стара Пазова, председнику општине Ђорђу Радиновићу и начелнику за спорт и омладину Велибору Катићу који су имали разумевања за успех нашег клуба и обезбедили неопходна средства за такмичење.