23. дечји турнир шах у школе 11.12.2016.

 

Резултати:

Најмлађи

Млађи дечаци

Млађе девојчице

Старији дечаци

Старије девојчице

 

Освануло је децембарско јутро изнад Новог Сада. Један човек није могао мирно да спава, јер му је данас веома важан дан. То је Жељко Медар. Не ради он ово први пут, али по први пут у ОШ Доситеј Обрадовић. Хиљаду питања, још толико подпитања, све са циљем да добро протекне овај турнир. Сада када је све завршено, лако је рећи, па није било простора за кикс, али...
Као главни координатор турнира Жељко Медар, већ по обичају је нашао плодно тле у ОШ Доситеј Обрадовић у којој се већ сада види моћна шаховска секција и наишао на пуну подршку и разумевање како од родитеља тако и од  директора школе господина Станка Паунића који је на свечаном отварању рекао да се нада да ће и наредних година ова школа бити домаћин шаховских дружења. Не кријући своје одушевљење шаховским догађајем, позвао све присутне на нова дружења у наредном периоду.
Турнир је одржан у организацији ДШК Капабланка 1992, а у сарадњи с школом домаћина, ШК Дневник, ШС Новог Сада и Друштвом новинара Војводине.
Турнир је почео у веома пријатној атмосфери. Судије су биле на својим местима, дочекивали учеснике који су се пријављивали, након чега су одлазили у учионице и служили се топлим пецивима, које је обезбедио организатор.
Дечаци и девојчице су подељени у пет група: најмлађи, млађе девојчице, млађи дечаци, старије девојчице и старији дечаци.
Када је све сабрано било је 115 учесника. Леп број, када се узме у обзир да су одсутна деца из Београда, јер се игра убрзано првенство града. Зато су до Новог Сада, дошла деце из Оџака, Чуруга, Старих Бановаца, Сомбора, Панчева, Кикинде и других места Војводине...
Играно је 6 кола уз темпо игре од 20 минута. Најбројнија група је била млађи дечаци, укупно 48.
Девојчица је било мало, јер се код старијих окупило 5, а код млађих 9, па се играло 5 кола
Код млађих девојчица, победила је очекивано Ања Јовановић из Новог Сада са 5 бодова, друга је била Милица Вуковић са 3,5 а трећа Софија Пезељ са 3.
У групи старијих девојчица победила је Ивана Грујић из Новог Сада са 3 колико је имала и Мирјана Крминац, а трећа је била Магдалина Војиновић са 2.
У најмлађој групи, убедљив је био Андреј Љепић из Новог Сада са свих 6 победа, испред Николе Лукића са 5 и Страхиње Радишића са истим бројем бодова.
У разговору са ВМ Гораном Косановићем, речено је да је Андреј Љепић нови бисер нашег шаха и да му се смеши лепа шаховска будућност. Запамтимо ово име.
Што се тиче девојчица код најмлађих, најбоља девојчица је била Теодора Јауковић са 3,5 испред Емилије Вугдалић са 3 и Ларе Мијатов са истим бројем бодова, све три из ДШК Капабланка 1992.

У групи млађи дечаци било је веома узбудљиво. Ипак на крају због нешто бољих додатних критеријума, победио је Никола Д Марковић члан ДШК Капабланка 1992 испред Марка Милановића обојица са 5,5 а трећи је био Лазар Давидов са 5.
Управо су се Марко и Никола састали у 5 колу. Ипак у опрезном одмеравању снага, склопљен је реми, испоставиће се срећан за Николу.
У групи старијих дечака, највећи фаворит по рејтингу је био Милош М Станковић члан ШК Бановци Дунав. На крају је то и оправдао тако што је уз склопљен реми у 6 колу са 5,5 освојио прво место.
Друга је била Маријана Билић из Кикинде са 5, а Јаков Петрић са 4,5 био је трећи.
Треба напоменути да су члановидомаћина из  ДШК Капабланка 1992 освојили бројне награде.
Турнир је организован под покровитељством Градске управе за спорт и омладину Новог Сада и подршку компаније “ Минаква“ и „стр Колачићи“.
Жељко Медар је изјавио: „ Захваљујем се судијском тиму који је беспрекорно обавио своју дужност, спонзорима, ОШ Доситеј Обрадовић и директору Паунићу. У овим тешким временима није лако доћи до средстава да се организује турнир. Неки су покушали и да га омаловаже и баце у заборав, али нису и неће успети у томе. Прошле године и ако без средстава успели смо да одржимо турнир са 164 учесника из целе Војводине и Београда“.
Љубав према овој древној игри је и овога пута победила. На жалост, поред битке на 64 поља, дешавају се и многе друге битке које прете да ову игру униште и маргинализују.
Управо овакви шаховски радници попут Медара не дозвољавају да овај интензитет спласне и угаси се жеља коју деца показују за шахом, јер још давне 1990 године у време шаховске Олимпијаде у Новом Саду је и покренута акција  под овим називом Шах у школе.
Надамо се да ће оваквих турнира бити и у другим срединама, јер се управо на овим турнирима рађају будући шампиони, наследници Глигорића, Капабланке, Фишера...