Златибор рај за шахисте23.04.2018.

РЕЗУЛТАТИ

Док се савези баве унутрашњим борбама, углавном запостављајући децу, ми смо се потрудили да ујединимо регион и покажемо да уз скромна средства и јаку вољу све може да се уради...

Ови турнири су стартовали још у Мађарској на меморијалу Адам Ђерђи 2016, када је учествовало 8 држава. То је дало иницијалну капислу и да се и другим срединама, Русији, Словачкој, Украјини, Румунији, Пољској, Молдавији и код нас организује још дечијих турнира. Прошле године на окупљању у Будимпешти, договорено је да се дође у Србију. Од идеје до реализације, пут је био дугачак, захтеван и тражио је максимално ангажовање људи из клуба. У томе смо и успели и заказали дружење на Златибору. Због капацитета, било је предвиђено да учествује 6 селекција, али су нам због обавеза отказали из Бих, Хрватске, а и Румунија и Словачка нису успеле да се организују. Ипак, наши драги пријатељи из Молдавије, Мађарске и Црне Горе, која се прикључила овом каравану, дошли су на нашу најпознатију планину да се такмиче. Дочекало су из две екипе Бановаца Дунав.

У првој екипи први пут је наступила и Јована Срдановић, прошлогодишња и актуелна вицешампионка Европе до 14 година, затим све боља Ана Шакотић, као и брат и сестра Милош и Марија Станковић. У другој екипи наступили су браћа Александар и Стефан Савић, Матија Илијев, Урош Милутиновић, Лазар Батица и Мила Раденковић. Још млађа и веома перспективна екипа.

Из Црне Горе нам је дошла веома уједначена екипа Црногорца са Цетиња коју су предводили браћа Данило и Мило Побор, затим Пеко Ђуровић и Николина Кољевић.

Екипу Молдавије предводио је селектор Владимир Прикладов, а састав је био Драгомир Влад, Кристијан Германши, Дамиан Марсел и Лариса Гоијан.

Екипу Барза из Мађарске је предводила сјајна Мађарица Николета Тот, затим Балаж Грим, Виктор Злотов и Тимеа Тот.

Најбољи по таблама су били Милош Станковић на првој, Јована Срдановић на другој која је имала и максималан учинак са четири победе, Пеко Ђуровић исто на трећој и Николина Кољевић најбоља на четвртој табли. Мађарица Николета је сјајно одиграла турнир, али је у финишу против Данила, а онда и против Милоша испуштала предност.

Дерби је игран у четвртом колу, када су се судариле екипе Црногорца и Бановаца Дунав. Почели су сјајно Бановци Дунав. На првој табли Милош са пешаком више, Јована и Ана су дошле до просторне предности, док на четвртој табли није склоњена ни једна фигура у „Затвореној сицилијанци“. Како је време одмицало, на првој Милош улази у дамску са пешаком више, али не успева и да реализује, па је та партија завршена ремијем. На другој табли, Јована материјализује позициону предност и веома лепо надиграва Милу. На трећем столу, Пеко се добро снашао, жртвовао топа за ловца и кренуо у незадржив продор са два пешака на топа. Ана се није најбоље снашла, што је резултовало губитком. Играла се последња партија. Након размене фигура остали су изблокирани пешаци на краљевом крилу, храбри краљ Николине је кренуо на Тројанска врата где је успео да уђе и ако су сви видели „мртав реми“. Лепо кренуло, лоше се завршило за домаћине. Храбри Ђетићи су однели „Клемпавка“ на Ловћен заслужено, јер их је у петом колу чекала екипа Бановци Дунав 2, коју су убедљиво савладали. На крају први Црногорац, други Б.Дунав I, трећа Балза из Мађарске, четврта Молдавија и пети Б.Дунав II.

Ипак je све остало у сенци сјајног дружење. У суботу преподне је предвиђен обилазак споменика палим борцима у II светском рату, па су се тимови упутили у једну лепу и дугу шетњу, коју су зачинили играњем одбојке на зеленим површинама, а у повратку куповали сувенире за своје најмилије. И после дуго играних партија, деца нису мировала, столови су били крцати, јер су се играле блиц партије и то би трајало, да их тренери не замоле да се повуку у собе. А онда је и из неких соба одзвањало до ходника „клик клак“... Игран је и званичан брзопотезни турнир. Данило Побор је био први, испред Милоша Станковића и Јоване Срдановић. Четврти је био Александар Савић, а пета Марија Станковић. Током дана у веома опуштеној и пријатељској атмосфери, делегације су се дружиле и размењивали мишљења. За све такмичере су обезбеђени поклони и сувенири, па су кућама сви отишли заједно до наредном дружења...а према речима вођа пута, то ће бити на све већем и значајнијем турниру Опен Видовдан који је на програму од 29.06. до 05.07.2018. у Старим Бановцима.