" I. Gyorgy Adam Memorial "

Резултати

Резултати блиц

Резултати рапид

 

15.11.2016.

Када смо погледали распоред одигравања овог меморијала, били смо сумњичави, јер је изгледало скоро немогуће одиграти све за тако кратко време.
Ипак, сјајни организатори и домаћини су били милиметарски прецизни у процени и реализацији.
Успели су да у веома густом такмичарском викенду спроведу чак три такмичења.
Велике заслуге за то имају и сами такмичари који су као неуморне пчеле радилице производили задовољство којим су хранили своје тренере, пратиоце и организаторе.

У најбржем темпу на 3 минута + 3 секунде по потезу приказана је добра игра и уз мало више среће могао је наш Миланко и до медаље. Овако прва је била ЖФМ Јудит Егиет испред сународника Грим Ђорђија и Летонке Елизабет Лимановске.
Милош је био 12, Марија 19, а Маријана 22.

У рапиду је ипак Србија доминирала. Победио је заслужено Миланко Билић и освојио вредних 50 еура, испред ЖФМ Јудит Егиет и Фаркади Хунора који су сакупили по 4,5 поена исто као и Милош који је био 5 али је имао лошији додатни критеријум.
Маријана је била 21 са 3 поена док је Марија Станковић желела да одмори пред одлучујуће мечеве у класичном шаху.
У класичном шаху, до задњег кола вођена је битка за прво место. Три екипе су се својим квалитетом издвојиле од старта, а то су својим рејтингом и најављивали.
Мађарска екипа Барча Гедеон је ипак прва прошла кроз циљ, која је имала 5 победа и две нерешене партије, Летонци су имали 4 победе, по 1 нерешен исход и пораз, а трећа је била екипа Србије са 5 победа и две нерешене.
Први критеријум је био укупан број поена, а тек други меч бодови, па је Србија била тек трећа.
У директним сусретима са Мађарима, наши су имали шансу за победу, али нису успели да и реализују. Срећа им се зато осмехнула против Летонаца који су имали најјаче прве три табле на турниру. Миланко је успео у дамској завршници са пешаком мање да ремизира, док је Милош успео немогуће. У најдужем мечу на турниру, након 4 сата игре у топовској завршници са два пешака мање, успео је да ремизира против Елизабет Лимановске и избори 2-2.

Домаћини су се потрудили да свакој екипи уруче поклон као успомену на први меморијал. За оне најбоље следиле су и награде. Наша екипа је добила поред медаља и књиге, часописе и слаткише за треће место.
Проглашене су и најбоље табле.
Најбоља прва табла био је Летонац Стабулниекис Клаис са немилосрдних 6,5 из 7.
Најбољу другу таблу су делили наш Милош Станковић и Летонка Елизабет Лимановска са 5,5 из 7.
Најбоља трећа табла је био такође Летонац Артјомс Лушенковс са 6,5 из 7.
Најбоља 4 табла је била Марија Станковић са 5,5 из 7.

Све честитке за организаторе, све честитке за породицу Адама Ђорђија која је обезбедила књиге за поклон. Велику подршку су имали и од Мађарског шаховског савеза који су такође и својим присуством увеличали овај догађај.
Репрезентација Србије се захваљује Удружењу Гардош и господину Ласлу Вадлеве без чије помоћи, поверења и подршке не би могла да дође на овај феноменални турнир.

Услед густог распореда, наша делегација је успела и једно вече да скокне до центра престонице Мађарске, како би уживала у краткој шетњи пред одлучујуће мечеве.
Мађарска кухиња је исто тако заслужила највише оцене, баш као и наши срдачни домаћини.

Наша деца Миланко, Милош, Маријана и Марија, 4М, достојно је репрезентовала своју земљу. Својим понашањем, залагањем, међусобном подршком, одговорношћу и игром оправдали су поверење које им је указано.

Све честитке и осталим екипама, које су имали велику вољу и борбеност, како би се што боље представили на међународној смотри у част и спомен Адаму Ђорђију.

Надамо се да ће бити још оваквих сусрета, јер је ово прави пример, како се уз мала финансијска средства може направити сјајан међународни турнир, који окупља децу из више држава.

 

10.11.2016.

Kaда смо се те већ далеке 2012 године упознали у Кући фудбала, нисам ни сањао да ће то да буде и последњи пут када смо се видели.
Ђорђи Адам је на жалост изгубио последњу и најважнију партију на операционом столу ове 2016 године. И уместо да и ове године он буде домаћин, на нашу жалост играмо у његову част.

А са каквим одушевљењем је на тргу ШК Бановаца Дунав играо Велики шах са Душаном Игњатовићем, пун живота и позитивне енергије. Још један шаховски радник је отишао...
Овај турнир је окупио децу из чак 8 земаља. Све честитке за домаћине, честитке и за све оне људе који су кривци што је данас почео овај лепи турнир Адаму у спомен. Играју поред домаћина, селекције из Молдавије, Румуније, Словачке, Украјине, Аустрије, Пољске и Србије.
Играју се три турнира, брзопотезни, рапид и класични шах.

Захваљујући Удружењу Гардош и његовом председнику Ласлу Вадлеву и Србија има своје представнике. То су браћа и сестре Маријана и Миланко Билић и Марија и Милош Станковић. Они су данас као други носиоци победили са 3,5-0,5 екипу Pénzügyör SE.
Сутра играју у току преподнева брзопотезни појединачни турнир, а поподне у другом колу против првих фаворита екипе домаћина Barcza Gedeon SC I.
Темпо игре је 60 минута плус 30 секунди по одиграном потезу. Турнир се рејтингује.
Игра се седам кола. Турнир траје до недеље, када је проглашење победника и затварање турнира.
Турнир се игра у Хотелу "Chesscom". Све у знаку шаха. Кажу да је власник хотела Вијетнамац, чија ћерка је на Европском првенству за жене у Београда заузела прво место. Ето још једног разлога, зашто је шах овде подржан.
Данас након напорног пута и убедљиве победе, успели смо да се мало прошетамо, али за упознавање Будимпеште, очигледно ћемо имати јако мало времена.
У екипи влада добро расположење још када су Марија, Милош, Маријана и Миланко сели у кола на далеки пут.
И док пишем ове редове, они су већ у својим креветима, борећи се са умором и емоцијама које су из запљуснуле у главном граду Мађарске.