Спонзори турнира

CONCRETELAND

Mумбај – домаћин најбољим младим шахистима света

30.09.2019.

Званични сајт првенства

Уживо партије

Парови

О Мумбају

Оно што је Холивуд за Лос Анђелес, то је Боливуд за Мумбај. Мумбај, највећа лука на Арапском мору, са око 20 милиона становника, уједно је и највећи граду Индији. Кажу, да је то град где има највећи број милионера и милијардера  у Индији.
Индија, према неким тврдњама и најмногољуднија земља на свету, инспирација је за многе и недокучива и непозната, која се тешко може разумети. Учећи историју света, кроз неизбежног Махатма Гандија, модерног творца Индије, па његове ћерке Индире Ганди, могли смо само тек покушати да загребемо у дубину Индије. Читајући књигу Планина тигрова од Сарите Мандане, могли смо да се за тренутак спустимо у сву егзотику, живот и све оно што живот носи.

аеродром 30.09.2019.

Ипак, одласком у Мумбај, Марта Дакић, Стефан Тадић, Јована Срдановић, Милош М Станковић, Катарина Несторовић и Дејан Оморјан, моћи ће да посматрају Индију изблиза и да у периоду од 01. до 12. октобра бар на делић осете атмосферу која краси Индију. Не сумљамо да ће у томе успети и да ће нам се вратити пуни утисака.
Ипак њихов примарни задатак је да се на предстојећем првенству света покажу у што бољем светлу и одиграју 11 партија против својих вршњака из целог света. И док ово пишемо, они се налазе у авиону, можда баш изнад Индије. У раним јутарњим часовима, пут Индије испратили су их родитељи. Уз загрљаје и последња упутства мала делегација на челу са тренером Иваном Мартићем усликана је пре уласка у авион. Преко Париза до Мумбаја, тако је гласила њихова маршута.
Временска разлика између Мумбаја и Београда је 3,5 сата. То практично значи да ће партије почињати од 15,00 ( 11,30 наше ) , осим другог кола које је у 10,00 односно трећег кола истог дана од 17,00 и последњег кола које ће се играти од 10,00. На средини шампионата, 08. Октобра предвиђен је слободан дан који ће послужити да се мало одморе, а мало и да боље прошетају Мумбајем и виде зацртане знаменитости.
Иначе сви такмичари ће бити смештени на једном месту и то у прелепом хотелу Тhe renaissance Centre Hotel, Mumbai. Такмичари ће наступати у групама од 14,16 и 18 година послебно за девојчице посебно за дечаке. Према последњим проценама биће око 500 такмичара из 64 земље.Када знамо колико јешах популаран у Индији, можемо само да се удобно сместимо и чекамо почетак овог значајног, интересантог и јаког такмичења, врхунац који може да се деси кадетском шампиону једне државе.
Зато навијајмо за наше, будимо стрпљиви, немојмо осуђивати, јер ипак су тамо све шампиони који се боре за наслов најбољег на свету. Напред Србија!