ТРИ МЕДАЉЕ ЗА БАНОВЦЕ ДУНАВ!!!

Резултати

8 и 9 коло и проглашење победника 13.01.2014.

Завршио се и овај 21 по реду кадетски фестивал Војводине. Дом ученика средњих школа је за тренутак остао празан и не чује се распакивање шаховске опреме и слагање фигура. Лагано, баш како су и дошли млади шахисти Војводине су се вратили у своје клубове где ће се до новог окупљања српемати како би се борили за нове пехаре и медаље.

Оно што знамо јесте пласман по годиштима, па је тако код дечака до 8 победник био Никола Марковић испред Дарка Деспотовског и Луке Милутина. До 10 година победник је Илија Серафимовић испред Луке Личине и Милоша Цвркоте. До 12 година шампион Вукашин Грчић испред прошлогодишњег победника Дејана Оморјана и Александра Мојзеша. До 14 Вељко Шодоловић је победио испред Срђана Шуковића и Лазара Зарубице.

До 16 црепајски Вук, Вук Жегарац први испред Дамјана Цветановића и Арпад Кечкеметија.

До 18 година победник је Јухас Бенце момак из Сенте испред Ивана Адамова и Алексе Илинчића.

Девојчица до 8 је било само две, прва Ања Јовановић, а друга Даница Маштраповић. Код девојчице до 10 прва Маријана Билић испред Марије Станковић и Мие Мићин.

До 12 победница је била Андријана Ђермановић испред Маше Миливојевић и Наде Трајковић.

Победница до 14 година је била Марина Гајчин испред Невене Радулов и Матилде Навратил.

До 16 година победила је Данка Лалић испед Невене Хорват и Марије Станимировић.

До 18 година победила је Ксенија Томин испред Јасмине Гајчин и Марице Миловановић.

Победници добијају бесплатне пансионе на државном првенству, а по 10 из сваке групе су изборили пласман на истом првенству.

Оно што радује навијаче ШК Бановаца Дунав јесу три медаље, које су освојили Вукашин Грчић златни до 12, Марија Станковић сребрна до 10 и Нада Трајковић трећа до 12 година. Континуитет освајања медаља се наставља, план је испуњен.

Поред њих вредне резултате су остварили и Милош Станковић пети до 12 година, Михаило Трајковић шести до 14 година, Ђорђе Трајковић  осми до 8 година, Алекса Алимпић четврти до 10 година, а време ради за борбеног Угљешу који ће већ на наредном шампионату заблистати. И Драгана Црнобрња је показала да може високо јер је у последњем колу победила трећу Марију Станимировић и одузела јој можда и злато.

Чудо од детета Ђорђе са својих 5 година и исто толико поена задивио је шаховске раднике. Они са којима је делио своје чаролије за шаховском таблом верују да се ту крије будући велемајстор. Време ће показати....

Вукашин Грчић је заблистао. Рад се исплатио. После прошлогодишњег четвртог места, овога пута није дао прво место. Са 8 поена заслужено први. У тој групи најмлађи је био Милош Станковић, који је показао да није случајно био прошлогодишњи победник до 10. Уз сазревање доћи ће и резултати општи је утисак. Нада Трајковић и Марија Станковић, као две сестре, обе убојите нападачице, неумољиве и борбене до задње фигуре, време ради за њих, а медаље не изостају ни са једног такмичења. Михаило Трајковић до 14 показује да озбиљно ради и само је питање када ће засијати пуним сјајем. Уопште нема сумње да ће се то и десити.

Свима је недостајала Тамара Грчић – Бека, јер је она овога пута одлучила да време проведе на зимовању које јој је последење са њеном учитељицом. Треба је разумети, али се и надати да ће ШСС одобрити молбу и пуститити је да одигра државно.

Деца су имала јако мало времена за неко дружење, али су сваки слободан моменат користили и разоноду тражили у чарима Суботице. Њих је заиста доста, од Палићког језера, Градске куће, биоскопа, шеталишта, посластичарнице, клизалишта... Није се знало где ће се пре, а није се могло свуда.

Мирослав Копања се захвалио деци на доброј борби и пожелео им да већ ове године понове дружење на државном првенству, што ближе својим кућама, односно да се 8 кадетски фестивал Србије игра у Војводини. Зашто не и у Суботици, једногласан је закључак родитеља.

Дотле је остало око 90 дана када ће се ова сјајна деца спремати за сусрет са вршњацима из целе Србије.

6 и 7 коло 12.01.2014.

Два кола пре краја за све сем  код девојчица у групи 8 до 10 година. Прва без пораза заслужено Марија Билић са 7, Марија Станковић друга са 5,5, а трећа Миа Мићин са 5 поена. Ове три девојчице су и важиле за највеће фаворите, али се није знало какав ће поредак бити. Наша Марија Станковић и ако улазно годиште ипак сребрна, мада је пружила жесток отпор Маријани и њих две ће водити праву борбу и на државном.

Девојчице у групи 12 до 14 година играју, али се већ неке ствари назиру. Марина Гајчин ће бити прва до 14 и ако се игра још два кола. У групи до 12 година Адријана Ђермановић има поен више, у односу на Машу Миливојевић која је сигурна друга и Наду Трајковић која има 1,5 мање у односу на другу, али пола поена више у односу на Мају Каришик и Тијану Остојић које имају 3 поена.

Код девојчица до 16 година, Данка Лалић и Невена Хорват имају по 4,5 поена испред Марије Станимировић са 4. Шансу тражи Мила Шокловачки са 3,5.

У групи девојчица до 18 година Јасмина Гајчин води са 6 поена испред Ксеније Томин која има поен мање али и меч мање. Између њих две се тражи победник.

Марица Миловановић и Ивана Литричин имају по 2,5 и боре се за треће место.

Код дечака до 8 година, Никола Марковић и Срђан Поповић имају по 6 испред Дарка Деспотовског са 5 и Ивана Беренића и Марка Милановића са по 4,5.

Код дечака до 10 Илија Серафимовић је неумољив и 100 процентан са свих победа. Прати га Лука Личина са 6, а далеко иза њих су Лав Пајчин, Милош Цвркота, Чедомир Ђурин, Алекса Алимпић и Тамаш Борош са 4,5.

Код дечака до 12 година је велика гужва. Вукашин Грчић је први са 6 испред Дејана Оморјана са 5,5. По 5 имају Алекса Савин, Александар Мојзеш и Јован Врањеш са 5. Милош Станковић је испустио победу против Савина и шансу да се још више прикључи водећима.

Сутра су два велика дербија и то Милош против Дејана Оморјана и Алекса Савин против Александра Мојзеша.

У групи дечака до 14 година Срђан Шуковић и Вељко Содоловић са 6 поена испред Лазара Зарубице са 5,5. Остали су у великом заостатку. Треба напоменути да су Михаило Трајковић и Срђан Шуковић ремизирали,  што је одличан резултат за Михаила.

Вук Жегарац игра храбро у групи дечака до 16 година и заслужено води са 5 испред Дамјана Цветановића, Арпада Кечкеметија, Луке Чиче и Михајла Матовића са 4,5. Дерби Вук Жегарац против Луке Чиче.

У групи дечака до 18 Јухас Бенце води са 5,5 испред Ивана Адамова са 5 и групице момака са 4 колико имају Алекса Илинчић, Бошко Станимировић и Данило Беседеш.

Велика је нервоза и код родитеља што се преноси и на децу, па онај ко успе да своју децу сачува од те буке и тензије има шансу да дете одигра што спремније преостала два кола.

Узбуђења крећу за 9 часова када креће подизање високе температуре, па нам сутра није потребно додатно грејање.

Негде око 16 часова планира се додела пехара, па жељно изчекујемо ко су победници по групама.

Оно што радује ШК Бановце Дунав јесте да већ имају сребро од Марије, а Вукашин је на путу да донесе злато, као и Нада бронзу. Постоје још шансе и да Милош уђе у борбу за медаљу што би било заиста сјајно.

Ипак јунак турнира је мали Ђоле Трајковић који има само 5 година, али и 4 победе. Надамо се да ће у преостала два кола забележити бар још једну победу, али је већ направио сјајан резултат.

4 и 5 коло 11.01.2014.

Никола Марковић, Илија Серавимовић и Маријана Билић после 5 кола имају једини максималан учинак. На жалост симпатизера и навијача Марије Станковић, управо је Маријана победила у 5 колу и два кола пре краја обезбедила наслов првака Војводине.

Остали који могу да се похвале са резултатом су и пласманом су Вукашин Грчић, Срђан Шуковић и Јухас Бенце са 4,5 и Акош Корпонаи са 4 сви на првом месту.

Код девојака у групи 12 до 14 година Марина Гајчин је прва са 4,5 испред  Адријане Ђермановић са 4 и Наде Трајковић, Маше Миливојевић и Маје Каришик са 3.

У групи 16 Невена Хорват има 3,5 као прва испред Данке Лалић и Горице Аћимовић са 3.

У групи 18 Ксенија Томин и Јасмина Гајчин имају по 3,5 и оне ће у међусобном дуелу одлучити победника.

Оно што радује навијаче ШК Бановаца Дунав, Вукашин Грчић бежи најбилижим Дејану Оморјану и Александру Мојзешу пола бода. Сутра нас  чека дерби између Вукашина и Аце Мојзеша.  У групи дечака до 16 Акош Корпонаи и Вук Жегарац играју дерби.  Небојша Павков игра дерби против Ивана Адамова у групи до 18.

У групи девојчица 8 до 10 година, дерби кола је између Мие Мићин и Маријане Билић, у групи девојчица до 16 Данка Лалић игра против Невене Хорват.

Од осталих наших, Милош, Нада и Ђорђе имају по 3 бода, Михаило 2,5, Марија 4, Алекса 3,5, Вукашин 4,5 и Угљеша без победе.

Очекује нас још тежа и стреснија преостала 4 кола. Оно што нас радује јесте да је више од пола наших у борби за медаљу, што нам је и био циљ пре првенства. Надамо се да ће сутрашњи дан донети нова узбуђења и нове радости. Разочарења су такође неизбежан и неизоставни детаљ шаховског одрастања и сазревања, које сви заједно желимо да их буде што мање.

Борба се наставља....

2 и 3 коло 10.01.2014.

Убитачан темпо се наставља. Борбено је у свим групама. Фаворити настоје да задрже тај назив, неки успешно, а неки безуспешно.

После одиграна 3 кола максималан учинак имају Маријана Билић, Мићин Миа и Марија Станковић код девојчица 10 година, Адријана Ђермановић до 12, Марина Гајчин до 14, Никола Марковић до 8, Лука Личина, Илија Серафимовић и Славко Угљешић до 10, Вукашин Грчић до 12, Срђан Шуковић до 14, Акош Корпонаи и Матовић Михајло до 16 и Иван Адамов до 18 година.

Сутра ће се тај број још више смањити, јер ће бити међусобних дуела, па ће број са максималним учинком бити јако мали. Очекујемо тешке и неизвесне дуеле, јер је понедељак близу, а за групу девојчица до 8 и 10 година, недеља је задњи дан на овом такмичењу.

Од играча из ШК Бановаца Дунав Вукашин Грчић и Марија Станковић имају по 3 поена и са правом се надају високом пласману. Дерби је виђен у групи дечака до 12 година где је старији Вукашин савладао Милоша Станковића и зауставио га на 2 бода.

Све протиче у фер и коректној борби, па док родитељи и тренери међусобно анализирају, нервирају се и бодре своје ученике, дотле се они после тешких борби препуштају чарима које пружа Суботица и Дом ученика средњих школа.

Прво коло 09.01.2014.

Након пријава играча, у 16 часова је заказана цеременија отварања. Присутнима се најпре обратио Милорад Маравић који је присутнима пожелео да се угодно осећају у дому где се већ трећу годину за редом игра кадетски фестивал. Милорад Маравић и његова екипа су се већ показали као заиста добри домаћини, па су већ и сама деца доживела овај Дом ученика средњих школа као свој дом.

Присутнима се обратио и председник ШСС Мирослав Копања који је истакао колико има потенцијала у војвођанском шаху.

137 деце ће да се боре у 6 старосних група за 12 злата. ШК Бановци Дунав наступају са 8 такмичара. Победе су забележили Михаило, Нада и Ђорђе Трајковић, Милош и Марија Станковић и Вукашин Грчић. Сјајан старт. Поразе су забележили Алекса Алимпић и Угљеша Грчић.

Већ на старту има и изненађења.  У групи дечака до 12 година први фаворит Александар Мојзеш, изгубио је од Данијела Јанкова.

Ипак јунак дана је Ђорђе Трајковић који има тек 5 година и који је забележио прву победу.

Од сутра креће жесток темпо са по два кола дневно, сем девојчица у групи 8 до 10 година, јер ће играти само 7 кола. Има их јако мало, свега 8. Победник ће се код њих знати 12 јануара увече.

Актуелно