РЕЗУЛТАТИ:

Убрзани

Брзопотезни

Раедован шах

НАШ ТИМ!!!

Ана Шакотић                          

              

       

 

Завршен 10 кадетски фестивал Србије 08.05.2016.

 

У другом делу турнира и Сунце је било на страни шахиста, па је време било лепо, што је погодовало и родитељима, који су своју нервозу лечили дугим шетњама.
Дошли су и нови шампиони. Неки су постали по први пут, али има доста и старих нових шампиона.
Код дечака  прваци су били : Марко Милановић је био убедљив до 8 година. Јован Стевановић до 10, Лука Будисављевић до 12, Велимир Ивић до 14, Михајло Радовановић до 16 и Младен Рајковић до 18 година.
Код девојчица прваци су били Анастасија Војиновић до 8, Хана Денић до 10, Маријана Билић до 12, Катарина Несторовић до 14, од пре неки дан Анђела Бојичић до 16 и Јована Миљковић до 18 година.
Турнир је био изузетно интересантан, нарочито у групама до 10 година код дечака и у обе конкуренције до 12 и 14 година. Доста квалитетних уједначених такмичара који су претендовали на прво место.
Ако су код дечака до 12 и 14 година нешто изражајнији фаворити били Лука Будисављевић и Велимир Ивић и код девојчица до 14 где су Адријана Ђермановић, Јована Срдановић и Катарина Несторовић биле скоро подједнаки фаворити. Зато је у групама до 10 година и 12 година било доста оних који су могли и до злата, а остали су и без медаље.
Колика је озбиљност и напетост владала у поменутим групама, дотле је у групи до 18 година владала нека летаргија и равнодушност. Само се код појединих такмичара попут  Гајића, Ложајића, Марјановића, Ивановића и Перовића у појединим моментима  видела потреба и жеља за доказивањем. Код осталих то није био случај. У таквој консталацији снага, Рајковић се лагано прошетао до циља.
Код дечака до 16 година Михајло Радовановић је важио за главног фаворита, а то је и оправдао убедљиво, ако изузмемо случајан пораз у реми позицији против Стефана Радојковића.
Од кадета који наступају за ШК Бановце Дунав не можемо бити незадовољни игром, али су медаље  измицале. Ипак Велимир Ивић који наступа на двојну и за Бановце Дунав у групи дечака до 14 година окитио се златом. Од осталих најближи медаљи су били Стефан Савић до 8 година заузевши 7 место и Марија Станковић, која је према тврдњи других показала најбољу игру заузевши 5 место те није крунисана медаљом. Александар Савић је подбацио заузевши тек 15 место, Алекса Алимпић је могао више видело се то, али треба бити задовољан са пласманом од 5 до 7 места. Исто то важи и за Милоша Станковића који је превише респектовао противнике. У шали смо коментарисали да Алекса и Милош имају исту филозофију, као да су браћа.
Код девојчица Мила Раденковић је могла много више, јер је имала само 3,5. Верујемо да ће идућа година бити ваш њена.
У групи до 14 код девојчица играле су Мина Раденковић и Ана Шакотић које наступају за ШК Бановце Дунав. Мина је била 15, а Ана Шакотић 8. Мини је ово прво државно, скоро је и кренула са шахом па верујемо да ће стићи девојчице из своје групе. Ана је могла више. Видело се то у појединим партијама, али можда попут Милоша и Алексе, оштрица мача је у току битке отупела, те није могла да зада завршни ударац противнику.
Ако је нешто за утеху, као што смо обећали не враћамо се без медаља. За разлику од убрзаног и брзопотезног, где смо имали само сестре Раденковић, у проблемском шаху смо имали поред сестара Раденковић и Александра Савића и Марију и Милоша Станковића.
Александар је био први до 10 година, Марија је била друга до 14 година са истим бројем поена, али слабијим временом од Невене Ђорђевић која је била прва. Милошу је измакла медаља јер је био 4 код дечака до 14.
Попели смо се на још један степеник, а врх се још не назире...
Требаће још пуно сати проведених за шаховском таблом до врха пирамиде...

 

 

 

 

Вруће у Шумарицама после 4. кола 04.05.2016.

Када би се снимало из сателита, Шумарице би биле означене јарко црвеном бојом, јер се тај предео баш усијао.
Нису у питању ванземаљци, нису ни атмосферске прилике, већ је то кадетски шампионат.
Родитељи, као и сваки родитељи, преживљавају сваки секунд док њихова деца не изађу из турнирске сале. Морају бити спремни да их теше уколико су изгубили или да се радују уколико су победили.
Посебна прича су деца која су дошла само са тренерима. Емоција на претек. Суза има и код оних за које би се заклели да никад нису заплакали.
Е то је шах... а одиграно је тек четири кола. Изненађења колико хоћете, а остало је још пет кола. Живи се целу годину за ових недељу дана.

Какво је стање?

Koд дечака до 8 година Марко Милановић из Панчева и Стефан Савић дечак из Батајнице, који вредно тренира у ШК Бановци Дунав не престаје да изненађује имају по 4 поена. Ипак је он само млађи брат познатијег Аце који игра до 10 година, а који је био шампион Србије.
Код девојчица до 8 година Анастасија Војиновић из Алексинца је једина максимална са 4 поена, а прате је Теодора Веселиновић из Батајнице, колико има и Ива Вуксановић из Ниша.
У групи до 10 код дечака воде Урош Славковић, Лазар Давидов и Јован Стевановић са 3,5. Биће узбудљиво, јер праве битке тек долазе. Наш Александар Савић са скромних 2 бода, покушаће да достигне врх где реално и припада.
Девојчице такође воде битку. Тара Радисављевић и Хана Денић имају по 4. Из прикрајка вреба Јања Симоновић са 3, али и Ања Јовановић која има 2,5.
У групи до 12 Будисављевић једини са 4 бода. Тадић и Спасић га прате са 3,5. И док је Будисављевић тактички победио Ивановића, баш као и Тадић Мијатовића, Спасић је имао доста среће против Алексе Петровића, који је требао да победи. Није крио разочарење ни Алекса.
Алекса Алимпић са 2,5 победом држи приључак за водећима.
Ипак дерби нам предстоји у 5 колу када се састају Будисављевић и Тадић.
Није џабе шах за стрпљиве, јер треба стрпљење и за оне који чекају децу. Уколико вам деца играју 4 сата колико су данас одиграле Невена Ђођевић и Марија Станковић, бивше шампионке које су и затвориле ово коло, треба да се наоружате стрпљењем.
У тој групи Маријана Билић води са 4 бода. Прати је Анђела Динић са 3,5 док наша Марија Станковић има 3 баш као и Милица Царевић и Анђела Димитријевић.
Група је доста уједначена и до последњег момента се неће знати првак.
Сутра Билић-Динић, Станковић-Царевић и Димитријевић-Ђорђевић. Неко од њих 6 ће бити шампион.
Код дечака до 14 година Ивић је победио и Милошевића и одлепио се најближем пратиоцу за 1 поен. Наш Милош Станковић је превидом дозволио да га победи његов друг из Новог Сада Оморјан. Изненађење је направио Новица Трифуновић који је показао да још није „заборавио“ да игра шах победивши Вукашина Грчића. По 3 имају Трифуновић, Оморјан и Кујунџић, док Милошевић, Станковић, Ђокић и Купусовић имају по 2,5.
И код девојчица до 14 се закувало. Мирољубиво, али само на папиру, јер се водила безпоштедна борба између Срдановић Јоване и Несторовић Катарине. Сада њих две воде са 3,5 исред Маше Николић која је направила изненађење победивши Адријану Ђермановић. Ана Шакотић је поново изгубила против Оље Косановић након кадетског Војводине, баш као и Мина Раденковић против Петре Костић.
Код дечака до 16 година Михајло Радовановић је једини максималан и оправдава улогу фаворита. Жал свакако лежи у чињеници што се на кадетски шампионат није појавио Вук Ђорђевић. Зашто, ко зна нека одговори. Ако је у питању новац, онда треба да добије подршку од оних који га воде. Ако је у питању рејтинг или нешто друго.....
Илија Станојевић са 3 и Стефан Радојковић са 2,5 колико и Андрија Крстић и Илија Милић.
Код девојчица Марина Гајчин и Анђела Бојичић ће одлучити о прваку Србије. Исто као и Ђорђевић и Теодора Ињац недостаје овом кадетском каравану.
Код дечака до 18 сувише мирољубиво, ортачки, тек на који моменат борба. Очекујемо је сигурно сутра више узбуђења. Рајковић води са 3,5 испред Ложајића, Радовића и Матије Ивића са 3.
Вук Жегарац као да игра у грчу, али очекујемо да ће бљеснути када је најпотребније.
Девојчице воде такође своју битку. У тој битки, Јована Миљковић се осамила са 4, док је Теодора Ракић и Тијана Петровић прате са 3.
Будите стрпљиви и уживајте у преосталим данима.
Јоца Митић као координатор, уз Драгана Бабића, Марије Лукић и Стојановић, Петра Милошевића, Наташе Савић, Милета Спасића и Миодрага Станковића раде сјајан посао и пружајући децу несметане и квалитетне услове за игру.

Почео стандардни шах - прво коло03.05.2016.

Након одиграног убрзаног и брзопотезног турнира и прегршт узбуђења на ред је дошао и шлаг на овај турнир у виду стандардног шаха.
На убрзаном је наступало око 100 такмичара, на брзопотезном око 70, а од 2 до 8 маја на стандрадном шаху наступа преко 200 такмичара.
У спортској хали у Шумарицама, такмичари су окупљени на једном месту. Мајски дани нису наклоњени ни родитељима, а ни деци.
Киша која непрестано пада не дозвољава да се ужива у чарима природе, који овај део Крагујевца пружа. Надамо се да ће се временски услови побољшати. Овако родитељи су као на иглама у ишчекивању деце, у затвореном комплексу Шумарица.
Само такмичење протиче у већ препознатљивом ритму. Фаворити углавном побеђују, мада након одиграном једног кола, рано је за неку прецизнију оцену.

У групи до 18 година фаворит је Јанко Радовић из Крагујевца, али ни остали попут Перовића, Жегарца, Арсића и Рајковића не заостају, па се реално између њих треба тражити шампион.
Код девојчица до 18 наступа 10 такмичарки где ће се одиграти Бергер. Фаворит турнира је Теодора Ракић, а затим и Данка Лалић и Јована Миљковић. Нису без шансе ни остале такмичарке попут Миле Шокловачки, Тијане и Тамаре Петровић и Марије Станимировић.
Код дечака до16 година игра се такође Бергер где је први фаворит Михајло Радовановић. Станојевић, Крстић Милош, Михајло Савић су остали фаворити.
Девојчица до 16 година има само 5. Ињац Теодора није ту, па ће Марина Гајчин важити за главног фаворита. Ни остале четири такмичарке нису без шанси. Анђела Бојичић, Невена Радулов, Анђела Матовић и Милена Вујчић.
Дечака до 14 има 18. Фаворит турнира је Велимир Ивић ( ШК Бановци Дунав ) који је победио прво коло, баш као и Дејан Оморјан други фаворит. Вукашин Грчић као 3 носилац је ремизирао против Демића, док су Милоши, Милошевић и Станковић ( ШК Бановци Дунав) победили своје противнике. Ни остали такмичари нису за потцењивање. Пре две године Новица Трифуновић освајач сребра у Суботици, поклекао је већ у првом колу, али је и тек 14 носилац.
Група је доста уједначена, али између првих 5 носилаца, треба тражити освајаче медаља.
Девојчица до 14 има 16. Фаворит турнира је Катарина Несторовић која је у првом колу победила Наду Трајковић. Не би било никакво чудо да се Адријана Ђермановић или Јована Срдановић домогну злата. У тој групи се налазе и Ана Шакотић и Мина Раденковић које наступају за ШК Бановце Дунав. Ана је испустила победу и ремизирала, док је Мини све опроштено, јер јој је ово прво државно.

Код дечака до 12 година је такође жестока конкуренција.
Ту су Стефан Тадић, Лука Будисављевић, Марко Ивановић, Лав Пајчин, Петар Спасић из Врања, Алекса Петровић, Марко Купусовић, Алекса Алимпић, Константин Канђолаш.
Јака веома јака и уједначена група са 29 такмичара. Алекса Алимпић који такође наступа за ШК Бановце Дунав забележио је победу у 1 колу.
Код девојчица до 12 година, први фаворит је свакако Маријана Билић, која је и пре две година била првак. Други фаворит је Марија Станковић из Бановаца Дунав. Обе су започеле победама. Али ни Анђеле, Динић, Рајчић и Димитријевић, као ни Невена Ђорђевић, Стошић Анастасија, Милица Царевић и Миа Мићин нису без шанси.
У групи дечака до 10 година са 30 такмичара наступа и наш Александар Савић који је забележио прву победу и један је од фаворита треба свакако апострофирати и Уроша Славковића, Николу Марковића, Јована Делића, Арсенија и Лазара Кошћал, Вука Дамјановића и Јована Стевановића.
У тој групи девојчица има 19. Фаворити су свакако, Ања Јовановић која се оклизнула и изгубила у првом колу, а ту су још и Ања Симоновић,Тара Радисављевић, Хана Денић, Дуња Савић , Емилија Лазовић и наша Мила Раденковић која је такође изгубила у првом колу.
Код дечака до 8 где наступа и наш Стефан Савић ( победио у 1 колу ) први фаворит је свакако Марко Милановић. Жестоку борбу ће свакако водити са Филипом Здравковићем и Ђорђем Трајковићем који се такође оклизнуо у првом колу.
Код девојчица до 8 година све је могуће у конкуренцији где је само 11 такмичарки.
Лавина је кренула лагано, обликујући нове шампионе државе.
Надамо се да ће се нека од медаља наћи и на грудима деце из нашег клуба.

Крагујевац 10 кадетско првенство државе у шаху 27.04.2016.

Као да је јуче било, а не пре 5 година када су кадети ШК Бановаца Дунав по први пут изашли на главу сцену.
Кренули смо од „пелена“ када су Марија и Милош Станковић и Михајло Предојевић у конкуренцији до 8 година наступили на 5 кадетском у Шумарицама.
Кући се нисмо вратили празних шака. У проблемском шаху до 10 година, Марија је узела сребро код девојчица, а Милош бронзу.

И тако је све кренуло.... Успеси нису изосталаји нити са једног такмичења и медаље су се низале.
Године су прошле, а сада ШК Бановци Дунав ће као најдоминантнији клуб у Војводини, када говоримо о кадетском шаху покушати да освоје још неку медаљу.
На првенству Војводине их је било 7.
Сада би са две били задовољни, а свака преко тога би била успех.
Од кадета наступиће до 8 година Стефан Савић, до 10 година Мила Раденковић и Александар Савић, до 12 година Марија Станковић, до 14 година Мина Раденковић и Милош Станковић. Неизвестан је наступ Илије Вуковића...

Такмичење ће да се одвија на добро познатој локацији у мирном делу Крагујевца у хотелу Шумарице.
Амбијент је прелеп, одише миром и спокојом и нема сумње да ће такмичарима пријати.
Оно што свакако морамо напоменути јесте календар такмичења који је превазиђен и по више фактора утиче да број такмичара не буде у још већем броју.
У време Ускрса када породице требају да су код својих кућа, принуђени су да годинама играју баш тада турнир. Три дана од школе се такође узима такмичарима, јер и школа креће са наставом од 4. маја када ће се увелико захуктати на главном турниру.
О економском фактуру не треба трошити речи. За једног такмичара уколико игра цео турнир треба преко 20000,00 динара за хотелски смештај и котизацију за такмичење. Ако израчунамо да је просечна плата у Србији око 43000,00 динара доћићемо до тога да просечни грађанин Србије свом детету јако тешко може обезбедити најважније такмичење међу кадетима.

За сада док пишем овај текст пријавило се 75 такмичарки и 102 такмичара за главни догађај, а то је редовни шах. Треба очекивати још пријава, али тај број сигурно неће пробити цифру од 250 такмичара.

Полако се температура диже, раде се последње припреме, пакују се ствари и лагано се и у мислима путује у салу за игру у ишчекивању пуштања сата и повлачења првог потеза...