Резултати

Завршен 12. Кадетски фестивал Војводине у шаху 08.04.2018.

Веома напорних, стресних, неизвесних и неизоставно узбудљивих дана скупило се у тих 7. Дана колико је трајало такмичење у стандардном шаху.
По многима две најјаче групе су биле код дечака до 14 и до 16 година. Веома уједначени такмичари и квалитетни, што су и доказали. Одлучивале су нијансе.
Али да кренемо редом и ево и освајача златних медаља по групама:
Ж8 Ана Багаш са свих 7 победа, М8 Јован Кисић са 8,5, Ж10 Анастасија Војиновић са 8, М10 Марко Милановић са 8, Ж12 Марта Дакић са 7, М12 Лука Ристић са 7, Ж14 Анђела Димитријевић са 7,5, М14 Стефан Тадић са 8, М16 Катарина Несторовић са 8, М16 Милош Милошевић са 8, Марина Гајчин са 5 из 5 и Миланко Билић са 4,5 из 6.


Када говоримо и кадетима који су регистровани за Бановце Дунав, треба истаћи да су се испунила очекивања са освојене три медаље. Мила Раденковић трећа код девојчица до 12, Александар Савић трећи код дечака до 12 и од скоро наша чланица Јована Срдановић сребрна код девојчица до 16. Све честитке освајачима медаља.
Што се тиче осталих чланова клуба, Стефан Савић је играо у границама својих могућности и заузео 21. место са 4 бода код М10. Ивана Петровић је заузела 9 место са 4,5 код Ж12. Алекса Алимпић је заузео скромно за њега 12 место са 4,5 код М14. Марија Станковић такође подбацила са 4,5 и такође 12 местом. Милош Станковић је одлично кренуо, али након испуштене победе над прваком Милошевићем, пао и везао још два пораза и једну победу што га је довело до прескомних 4 бода и 8 места. Ана Шакотић је такође могла до медаље, али је на крају Јелена Стевановић заслужено трећа. Ана са 5 заузела је солидно 5. Место. Код дечака у најстаријој групи Бора Петровић који је непредвидив, могао је много много боље. Овако заузевши последње место и свега пола бода, можемо рећи да подбацио.
Што се тиче самог првенства, колико је познато протекло је у фер и коректној борби. У групи до 18 ипак се није појавио ИМ Михајло Радовановић, што је сигурно знак да га нећемо више гледати у кадетским надметањима у Србији. Веља Ивић је кренуо са наступом у групи до 16, али су га на пола турнира зауставиле богиње. Тако смо били ускраћени да гледамо још неизвесније борбе у групи до 16 година.
За родитеље, ово је још један у низу проведен Ускрс ван свог дома.
Време је за славље и тугу, али скоро већ за који дан крећу нове борбе, нова доказивања и изазови.  Време не дозвољава да се расплинемо у емоцијама. Сваки нови дан, доноси ново, а ми пожелимо нашим првацима, што бољу припрему пред Европско кадетско и подсетимо их да су добродошли да играју бесплатно један од најпријатних турнира у нашој земљи

Опен Видовдан 2018.

 

Kaдетски фестивал Србије – Нови Сад 02.04.-08.04.2018. 01.04.2018.

 

У српској Атини, Новом Саду од 30.марта па до 08. априла игра се најважнији догађај сезоне код кадета – Кадетски фестивал Србије.

Према најавама из медија, популарности шаха задњих година и броја деца који га играју, очекује се рекордан број учесника у задњих 10-ак година. За сада пријављено је 214 учесника. Пре две године их је у Крагујевцу било 187, а прошле 209.
Број би свакако био још већи, да је економски фактор на страни грађана, односно, да је ситуација у Србији боља. Уколико желите да вам се дете појави на кадетском фестивалу, поред претходних квалификација, потребно је обезбедити око најмање три стотине евра како би се дете и пратилац појавили на фестивалу. Јако тешко.

Но, доста смо јадиковали, јер нам је обећано да ћемо ускоро сви живети боље по речима нашег најбољег шахисте. Дај Боже да буде тако...

Децо драга, родитељи, тренери, сви ви добро знате како је тешко бити међу најбољима...Колико само одрицања, пропуштених дружења са својим вршњацима, од истих тих који вам не праштају ваше успеха на поља.

Ове године у Новом Саду стартовало се брзопотезним шахом који је окупио 95 такмичара. Победници су у групи М10 –Марко Милановић, Ж10- Маша Младеновић, М14- Јован Стевановић, Ж14-Маријана Билић, М18- Дино Мустајбашић и Ж18- Јована Срдановић.

У убрзаном шаху који се играо 31.03. и 01.04. учестовало је 190 такмичара. Након великих борби победници по групама су:
М8 – Александар Кутањац, Ж8- Емилија Вугдалић, М10-Марко Милановић, Ж10-Ирина Вујатовић,М12-Лука Ристић, Ж12-Тара Радисављевић, М14-Стефан Тадић, Ж14-Маријана Билић, М16-Дејан Оморјан, Ж16-Јована Срдановић, М18-Милош Крстић и Ж18-Матилда Навратил.

Блистали су девојчица из Гроцке, Јована Срдановић, Маријана Билић из Кикинде и Марко Милановић из Панчева са по два злата. Честитамо на великом успеху !

Од сутра па до 08.04. следи посластица за све шаховске заљубљенике. Креће стандардни шах који ће окупити најбоље шахисте из ЦС, Београда и Војводине. Београђани нису успели да организују кадетски фестивал Београда  због „недостатка фотеља“. У међувремену, фотеље су се рагзграбиле,  урађен је и компромис, па су се кадети Београда позвали да се пријаве на шаховски турнир без квалификација.

Управо из те средине долазе најбољи. Тако је бар било задњих пар година.
Част ШСВ, браниће Алекса Величковић,Андреј Љепић и Марко Милановић, Душан Шијачић, Лав Пајчин, Дејан Оморјан, Милош Станковић и Вукашин Грчић, Миланко Билић, Емилија Вугдалић, Мила Раденковић, Ања Радмановић, Ања Јовановић, Маријана Билић, Марија Станковић, Ана Шакотић, Мина Раденковић, Марина Гајчин и Матилда Навратил.

Осим Ињац Теодоре, која је доказала класу и у сениорској конкуренцији, учествују сви најбољи кадети Србије.

Из ШК Бановаца Дунав, на такмичењу ћемо видети и квалитет и квантитет.
Мила Раденковић у групи Ж12, долази као вицешампионка Војводине. Марија Станковић у групи Ж14, такође долази као вицешампионка Војводине. Мина Раденковић, као трећа са шампионата Војводине, Ана Шакотић шампионка Војводине и Јована Срдановић која је потписала на двојну за Бановце Дунав, а која је већ доказани шампион Србије и носилац европске медаље са прошлог кадетског. Њих три су у групи до 16 година.

Код дечака, Стефан Савић до 10, његов брат Александар до 12, Алекса Алимпић до 14, а трећи са шампионата Војводине и Милош Станковић до 16, шампион Војводине.

Радоваћемо се свакој медаљи. Очекујемо да их буде. И са три медаље били би презадовољни.

Децо будите храбри и одлучни. Ваши родитељи и тренери верују у вас !!!