Убрзано

Брзопотезно

Редован шах

12 шампиона 18.04.2017.

Још један кадетски шампионат Србије је завршен. У 10 дана колико су трајала такмичења, било је поприличан број учесника и виђене су веома квалитетне и неизвесне борбе.
Унапред се знало да може бити само 12 шампиона, а након 9 кола нови шампиони су:
Андреј Љепић и Маша Младеновић до 8, Јован Стевановић и Хана Денић до 10, Стефан Тадић и Марта Дакић до 12, Лука Будисављевић и Јована Срдановић до 14, Велимир Ивић и Марина Гајчин до 16 и Јанко Радовић и Теодора Ињац до 18 година.
Заслужено, нема шта. Треба напоменути да је Стефан Тадић у својој групи имао учинак 9 из 9 и на томе му треба свакако честитати.
Оно што треба да брине јесте учинак деце из Војводине. Само пет медаља, две златне, једна сребрна и две бронзнане. Једанаест медаља је освојила ЦС, а Београд чак двадесет.
У Војводини мали број клубова ради са децом, тренажни процеси нису на потребном нивоу, али и психолошка припрема обзиром на подручје одакле се долази није адекватна. Када се томе и придодају и разни други усвојени и неусвојени механизми, долази се до оваквих показатеља.
Из ШК Бановаца Дунав је на пут кренуло три првака Војводине и два вицешампиона. Мила Раденковић до 10 година борила се за медаљу. На жалост у последњем колу да је победила, то би и остварила. Ипак уз три освојене медаље у брзопотезно злато, убрзаном бронзу и решавању шаховских проблема сребро, могли би рећи да је испунила очекивања. Марија Станковић као првак Војводине до 12 желела је највише домете. Ипак у задњем колу измакла јој је и сребро и бронза и завршила не на 4 месту, што је ипак за њу пораз. За утеху, ту је бронза у проблемском до 14, али ипак недовољно и није испунила очекивања. Александар Савић је улазно 2006 до 12 и за разлику од прошле године, ове године је одиграо солидно. Алекса Алимпић је у веома јакој групи ипак подбацио и завршио на 6 месту. Ана Шакотић друга са првенства Војводине до 14, почела је добро, али је на крају исто подбацила, заузевши 9 место. Мина Раденковић је била храбра, успела да победи и уз три ремија заузме 15 место са 2,5 као и такмичарка на 14 месту. Може се рећи да је оправдала и остварила више од очекиваног. Милош Станковић шампион Војводине до 14, отишао је на такмичење са ветром у леђа после сјајне игре на сениорском првенству општине. Жреб му није био наклоњен, солидно је кренуо уз две победе и два ремија, али други део шампионата је био за брзи заборав. На крају 9 место уз освојених 5 поена, далеко испод очекивања у веома јакој групи.
Следи још детаљнија анализа, почетак лига, серија летњих турнира и опет кадетско Војводине. И тако у круг...

Ускрс у Крагујевцу 16.04.2017.

На велики хришћански празник, већ коју годину за редом, одржава се кадетски фестивал у шаху. Велика шаховска породица, окупљена, далеко од својих кућа, уз зебњу и неизвесност, прате своју клинчадију, велику и малу на још једну шаховску партију...

Природа у Шумадији је засијала пуним сјајем. Зелено је доминантна боја и уз зов фазана за парење, осликава пролеће. Испред хотела Шумарице гужва аутомобила, људи и деце. Сви усмерени ка сали за игру у још једну битку, тражећи своје место под Сунцем.

Остало је још два кола до краја. Хана Денић, Јован Стевановић и Лука Будисављевић скоро да су пре циљем, јер беже конкуренцији 1,5. Код девојака до 18 Теодора Ињац је два кола пре краја освојила титулу. Близу су и Маша Младеновић, Јована Срдановић, Марина Гајчин, Андреј Љепић и Стефан Тадић, док је групама девојчица до 12 година и дечака до 16 и 18 година велика неизвесност и победник се неће знати до краја. У баш таквој неизвености, они најспремнији, како психички, физички и тактички доћи ће до циља први. Фаворити падају као крушке, а резултати из кола у коло, што се ближимо крају, скоро па незамисливи су.

Уз жељу да победе најбољи честитам Ускрс свим хришћанима !

Две медаље у рукама Миле13.04.2017.

Уз сплет народних игара и извођење химне отворен је 11 кадетски фестивал Србије у шаху.
Својевремено смо критиковали да ниједан спортски догађај не сме да прође без интонирање химне. Ако смо и ми мало утицали да се у уторак сви боље осећају задовољни смо. Али и ако нису читали пређашње критике, у шта сумњамо, опет добро. Битно, да је кренуло онако како и доликује једном државном првенству. Иначе, догађај је отворио досадашњи председник Србије, госп. Томислав Николић уз присуство в.д. Ратка Пижурице и осталих чланова руководства савеза.
Пре овог догађаја претходних дана играло се брзопотезно и убрзано, два уводна догађаја, у овај главни догађај који ће трајати до 17. Априла. Из ШК Бановаца Дунав у брзопотезном шаху учествовало је четири такмичара и то Мила и Мина Раденковић и Марија и Милош Станковић.
У убрзаном учествовале су сестре Раденковић уз Алексу Алимпића без брата и сестре Станковић.
Да ШК Бановци Дунав и овај пут не прођу без и једне медаље потрудила се најмлађа Мила Раденковић, која је одиграла спектакуларно брзопотезно и узела заслужено злато. Многи су питали, ко је ова мала, ко је ова мала. А та мала долази из Батајнице, а редовно тренира и игра за ШК Бановце Дунав, где уз искусније кадете тражи своје место под Сунцем. Да то није било случајно, потврдила је и у убрзаном шаху где је узела бронзу и најавила да ће и на редовном и проблемском да се бори за медаљу. Што се тиче редовног шаха, одиграна је трећина шампионата. У појединим групама је изузетно неизвесно и биће до самог краја, док се у неким групама већ назиру шампиона, мада је још рано за било какву прогнозу и закључке.
Теодора Јауковић је засигурно изненађење код најмлађих девојчица, али уз надзор и тренинг Жељка Медара ни злато није немогуће. Код најмлађих дечака Марко Веселиновић и Андреј Љепић одлучују већ данас о злату, јер ће тешко неко да из угрози.
Код дечака и девојчица до 10 година, биће занимљиво, трку су повеле Денић Хана и Анастасија Војиновић, мада су ту и Ана Тадић и наша Мила Раденковић са 2 поена. Код дечака, Милановић и Стевановић су повели трку са 3, али има ту још дечака који ће им припретити и покушати да се домогну Бразила. У групи до 12 код девојчица повеле су четири девојчице, од тих четири и наша Марија Станковић. Биће веома узбудљиво, у изједначеној трци. Код дечака Стефан Тадић, Борис Станковић и наш Алекса Алимпић воде трку. Ту је и наш Аца Савић као млађи 2006 годиште, где за сада има 1,5 поен. И у овој групи је доста квалитетних такмичара па су изненађења могућа.
У групи до 14 за сада трку води очекивано Јована Срдановић. Јуче је наша Ана Шакотић превидела даму и пропустила да се прикључи Јовани на чело табеле. Има још доста да се игра, где је доста квалитетних такмичарки, па ће борбе бити неизвесне. Друга наша представница Мина, покушава да ухвати прикључак. За сада јој резултатски не иде добро и ако је своју игру за годину дана доста унапредила. Код дечака имамо Милоша Станковића, шампиона Војводине. За сада учинак 2 поена, без пораза, уз два ремија. Група доста квалитетна. Први носилац Милош Милошевић након 3 кола има само 1,5. Трку су повели Лука Будисављевић који увек игра најбоље кадетска првенства и Димитрије Станковић. Веома веома неизвесна група, где нам тек предстоје узбуђења.
У групи до 16 Марина Гајчин истиче кандидатуру за првака, јер је синоћ победила Анђелу Бојичић. Међутим ту је и Катарина Несторовић која може да направи изненађење. Међу те три такмичарке треба тражити првака. Код дечака баш као и Лука, тако и Велимир Ивић незадрживо граби ка још једном наслову и одласку у Уругвај. За сада га у стопу прати Илија Станојевић. Вукашин Грчић је јако лоше стартовао, али знамо да он има добар финиш. Ту су и Оморјан, Билић, Стефановић, Петровић... Јако интересантна група.
Код најстаријих девојчица играће се прави маратон, јер их има 6, тако да ће бити Бергер 10 кола. За сада Теодора Ињац води са 3, а са 2,5 прати је Јована Миљковић. То су сигурно две најквалитетније играчице које ће до последњег кола водити битку за првакињу државе. Код дечака је такође интересантно, доста уједначен састав, где може свако сваког да победи. Биће неизвесно. За сада трку воде Јанко Радовић, Кечкемети и Савић са 2,5 , али су и остали јако близу. Међу њима је и дечак од 11 година Вук Дамјановић. Не знамо праве разлоге зашто је пријављен у групи до 18 година, али свакако заслужује пажњу и симпатије,обзиром да је већ ишчупао пола бода првом носиоцу Матовићу.
У ишчекиваљу Ускрса, далеко од наших кућа, водећи још једну од многих битки, можемо бити поносни на сву ову децу, будућност Србије, која заслужују много бољи третман од државе, спонзора и медија.

У сусрет 11 кадетском фестивалу Србије 06.04.2017.

Све ближи смо почетку још једног кадетског фестивала у шаху. Од последњих седам година, три пута је домаћин главни град Шумадије, Крагујевац и хотел Шумарице.
У мирном делу Крагујевца у Шумарицама, све је спремно за почетак још једног кадетског надметања, где ћемо у периоду од 08. до 17. априла видети на сцени будућност Србије и нашег шаха.
Из Београда стижу шампиони:  до 8 година Теодор Милосављевић и Маша Младеновић, до 10 Лазар Кошћал и Ана Тадић, до 12 Стефан Тадић и Милица Царевић, до 14 Лука Будисављевић и Јована Срдановић, до 16 Велимир Ивић и Катарина Несторовић и до 18 Михајло Савић и Теодора Ињац.
Из Централне Србије стижу следећи шампиони: до 8 Марко Веселиновић и Нађа Јовановић, до 10 Јован Стевановић и Анастасија Војиновић, до 12 Урош Славковић и Анђела Динић, до 14 Димитрије Станковић и Анђела Димитријевић, до 16 Илија Станојевић и Анђела Бојичић и до 18 Јанко Радовић и Јована Миљковић.
Из Војводине стижу следећи шампиони: до 8 Андреј Љепић и Лана Вулин, до 10 Марко Милановић и Мила Раденковић, до 12 Лав Пајчин и Марија Станковић, до 14 Милош Станковић и Маријана Билић, до 16 Вукашин Грчић и Марина Гајчин и до 18 Арпад Кечкемети и Марија Станимировић.
Од тога 3 шампиона долазе из Бановаца Дунав, мале средине из Војводине са великим шаховских достигнућима, Мила Раденковић, Марија и Милош Станковић. Поред њих ту су Алекса Алимпић, Александар Савић, Ана Шакотић, као и Мина Раденковић. До почетка шампионата постоји шанса за још неке учеснике из нашег клуба, а који су изборили пласман на првенство државе.
Стиже 36 шампиона, а поред њих и други који долазе да се боре за наслов првака Србије. Такмичиће се у четири дисциплине. Првог дана у суботу креће брзопотезно. У недељу и понедељак ће се одржати убрзани шампионат, а од уторка 11. априла креће главни догађај, редовни шах који ће трајати до 17. априла, када ће се одржати и проблемски шах.
Улог је велики, а будући шампиони обезбеђују бесплатан смештај на првенству Европе у Румунији и првенству Света у Бразилу и Уругвају.