ШК Бора Костић

06.12.2015.

Секретар ШК Бора Костић, Бошко Ђонин, доставио нам је Отворено писмо упућено ШС Војводине, а имате га и на сајту клуба.

Предмет: Отворено писмо Шаховском Савезу Војводине и шаховској јавности, а пре свега шаховским клубовима свих Војвођанских лига

Поштовани челници ШСВ, поштовани шахисти и шаховски радници у шаховским клубовима Војводине, овим путем желимо да се обратимо пре свега ШСВ, али и за помоћ шаховске јавности да се екипном шаху у Војводини врати такмичарски смисао и достојанство. Управо је завршена још једна Друга лига Србије - група Војводина која се поново није могла одиграти са предвиђеним бројем екипа . Недостајало је овог пута чак две екипе до предвиђеног броја по такмичарском правилнику. На сајту ШСВ може се видети да је екипа "Бата Ћосић Опово" благовемено најавило да ове године неће наступати у овом такмичењу и зато је остала у првом нижем рангу Банатска лига група југ у којој се ове године такмичио и наш клуб "Бора Костић Вршац" и победио, победили смо затим у плаy офф-у и пласиралли се у Другу лигу Србије - група Војводина, али се ни ми нећемо тамо такмичити следеће године и поступићемо као и Опово ове сезоне.

ШСВ није успео да приволи неку другу екипу из нижег ранга да игра овај ранг, а требало би да клубови једва чекају да им се укаже шанса да напредују у виши ранг. Зашто је то тако? Зашто велики број екипа игра без жеље за првим местом, велики број мечева се завршава без борбе, нема такмичарског жара и Банатске лиге су постале готово бесмислене. Боре се само клубови који су у зони испадања и клубови као "Бора Костић Вршац" који играју ради престижа а и такви клубови бое се за врх табеле са зебњом шта кад се једном пласирају, како онда поступити. Разлози су искључиво нешаховски - немају везе са шаховском снагом екипа Друге лиге Србије група Војводина нити са личном такмичарском вољом и снагом наших играча. Сви наши играчи би волели да играмо ту вишу лигу у којој је наш клуб и провео велики број година у прошлости ( били смо у свим такмичарским лигама од најниже до највише, I лиге Србије, у којој смо били чак две године).

Разлози су следећи:

1. Ово такмичење се одиграва увек на једном месту током пет радних дана и омогућава да наступе претежно људи који су шаховски професионалци или без сталног запослења или пензионери. Обични запослени људи који се шахом не баве професионално у највећем броју случајева не могу да се тамо такмиче, јер морају сви да добију слободне дане и одмор у исто време. Некада је то можда и било могуће, али данас када људи раде код разних приватних послодваца, јако је тешко да се играчи који су стално запослени истовремено окупе на оваквом такмичењу. То значи да екипе које се ослањају на сопствене снаге, а не на купљене професионалне и полупрофесионалне играче долазе у окрњеном саставу или чак са недовољним бројем играча за прву поставу, што такмичење чини бесмисленим. Тако се често дешава да неке екипе играју у знатно ослабљеном саставу током радних дана недеље, а за викенд када им дођу играчи наступају појачане и деформишу резултатски цело такмичење.

2. Ово такмичење (Друга лига Србије група Војводина) је ненормално скупо у односу на претходни ранг - сада говоримо само о трошковима боравка и такмичења екипе - чак три пута скупље него такмичење у нижем рангу из ког долазимо.

3. ШСВ уз објашњење да на тај начин брине о женском и омладинском шаху, присиљава клубове овог ранга да морају да имају женску екипу која се такмичи на сличан веома скуп начин са боравком у хотелу на једном месту у току радних дана, а ако немају ту женску екипу кажњава их са двоструким новчаним износом од оног који би био да је њихова женска екипа наступала. Плод ове мере након више десетина година искуства није напредак женског шаха већ доласци појединих екипа са по две табле (екипа треба да има три табле) да се форма задовољи и казна избегне, и велики број кажњених екипа. И ми смо били кажњавани по овом основу од стране ШСВ, више пута. Играчице се као и у мушкој лиги ангажују за новац а новац од кажњених клубова се усмерава у касу ШСВ. Иста или слична ситуација је и са омладинцима ако сте у овом рангу. Па сада, клубови који ионако имају све мање средстава сами закључе да не треба да играју у тако папрено скупом такмичењу и одустају. Сваке године. Све већи број. Претходне године једна екипа, ове године две екипе. Следеће ћемо одустати и ми.

Шта је могуће учинити и шта ми тражимо од ШСВ и осталих клубова Војводине?

1. Да се ова лига - Друга лига Србије група Војводина игра као путујућа а не на једном месту. Подсетимо да је некадашња I војвођанска лига годинама играна као путујућа а од ње је ова лига и настала.То је вишеструко важно.

1.1 Јер ће клубове такмичење у овом рангу коштати значајно мање, бар упола. (трошкови горива обрачунати за два возила на најдаљим релацијама по Војводини за максимално шест гостовања у поређењу са хотелским смештајем за екипу када се игра на једном месту заиста су толико мањи).

1.2 Јер ће се у тако организованој лиги такмичити и напредовати играчи из клубова Војводине а куповни играчи неће имати интереса ни могућности да се сваке недеље организују да иду у други град да одиграју једну партију.

1.3 Јер ће се у овим клубовима и градовима током целе године дешавати шаховски мечеви пред очима њихових навијача и суграђана -ако се игра на једном месту сва активност се сведе на ту недељу а ако се игра на пример у Новом Саду у свим осталим градовима Војводине навијачи и љубитељи шаха немају никакве активности и прате лигу као било које друго такмичење кроз средства јавног информисања.

Велики је и број клубова који постоје само кроз тих неколико дана и такмичарску екипу а током године немају никаквих активности. Њима наравно одговара постојеће стање.

Зато тражимо од ШСВ да на сајту ШСВ организује изјашњавање СВИХ КЛУБОВА ВОЈВОДИНЕ а не само клубова који се такмиче у Другој лиги Србије група Војводина и представника у телима ШСВ

1. да се ова лига игра (обележити или под а или под б): а) као путујућа или б) на једном месту као до сада

2. да се женски и омладински шах за клубове у овом рангу организује тако што (обележити или под а или под б или под ц): а) ће се задржати постојеће посебно такмичење за жене и омладинце са казнама за оне који немају састав б) ће се укинути обавеза клубова овог ранга да имају посебну екипу на посебним такмичењима а мораће да имају жену и омладинца у саставу такмичарске скипе овог ранга као у нижим ранговима Војвођанске лиге (Банат, Бачка, Срем). ц) ће се потпуно укинути обавеза клубова да имају жене и омладинце а оставити се на вољу клубовима да они који их имају шаљу на такмичења за жене и омладинце или их уврсте у своје мушке такмичарске екипе на некој од табли по својој вољи, без казнених мера савеза

Резултати овог истраживања и изјашњавања треба да буду јавни (ко је гласао за коју опцију) и на тај начин ће бити свима доступни на увид и пребројавање и праћење резултата а истовремено ће се пренети директно мишљење сваког од клубова, а не преко делегата који са већином клубова које представљају немају никакве везе, а својим гласом у телима ШСВ одражавају само своју вољу, вољу појединих група људи и лобија.

Б. Појавиће се наравно неко из ШСВ са мишљењем да ће се на овај начин искоренити омладински и женски шах у Војводини. Верујемо да то није тачно јер су протеклих неколико десетина година показале да се казнама и оваквим начином рада и организовања женског и омладинског шаха није постигло ништа. Жена и омладинаца је мало, а само се постигло да се њиховим наступима тргује и стално прелазе из клуба у клуб.

3. Зато нека се клубови и о томе изјасне избором једне од следећих могућности (обележити или под а или под б):

а) да се задржи постојеће стање са издвојеним женским и мушким лигама и казненим мерама савеза за немање тих састава ако сте члан Друге лиге Србије група Војводина, а да се у нижим ранговима има у саставу жена и омладинац или само омладинац ( тренутно је у сваком рангу другачије што је само по себи нелогично)

б) да ШСВ укине постојеће обавезе свих клубова у Војводини у погледу женске и омладинске екипе -обавезног такмичења за клубове Друге лиге Србије група Војводина и њиховог учествовања у сениорском саставу нижих лига Војводине, али да спроведе следеће мере како би се омладински и женски шах развијао у Војводини

• да ШСВ уведе при регистрацији таксу (нпр. неколико хилљада динара) за сваки клуб у Војводини а тим прикупљеним новцем да стимулише женски и омладински шах - да направи женску лигу где ће се о трошку савеза такмичити следеће године оне екипе које се пласирају на пример на првих неколико места, да првих неколико најбоље пласираних омладинаца и жена на појединачним такмичењима имају од савеза плаћене трошкове смештаја, да тим најбоље пласираним организује о трошку савеза стручни тренерски рад у неком кампу са плаћеним смештајем од стране савеза. Сигурни смо да би то пре дало резултата на унапређењу и омасовљењу женског и омладинског шаха него сада прописане казне.

• да ШСВ својим актима донесе одлуку да клубови који имају јаке омладинске и женске погоне могу да формирају другу екипу која би била стимулисана од савеза (без трошкова према савезу које плаћа прва екипа, плаћали би сами само путне трошкове) а у којој би имали право да се такмиче само омладинци и жене.

• да се клубови који имају запажен тренерски рад са категоријама женског и омладинског шаха (прва места на наведеним такмичењима) награде кроз смањење трошкова таксе тим клубовима следеће године за развој женског и омладинског шаха

Овим путем обавештавамо јавност и ШСВ да ће се наш шах клуб "Бора Костић Вршац" са задовољством и поносом такмичити у Другој лиги Србије група Војводина ако она буде путујућа, а да ћемо због недостатка средстава, немогућности наших играча да ослободе дане за период такмичења и због неслагања са постојећим начином организовања такмичења од стране ШСВ одустати од наведеног престижног такмичења и благовремено поднети захтев за останак у Банатској лиги група југ следеће године.

Наш предлог и став је, и тако ћемо се изјаснити ако и када ШСВ постави ово изјашњавање на свој сајт

1.а - да се Друга лига Србије група Војводина игра као путујућа лига

2.ц - да се укине обавеза клубова да у саставу својих такмичарских сениорских екипа имају жене и омладинце и да се укине обавеза клубова Друге лиге Србије да имају женску и омладинску такмичарску екипу и такмичаре, те да се укину казнене мере ШСВ у том погледу

3.б - да се након укидања обавезе клубова да имају женски и омладински састав од стране ШСВ уведу мере како би се омладински и женски шах у Војводини развијао - увођењем таксе при регистрацији за ту сврху и увођењем од тако прикупљених средстава стимулативних мера описаних у тачки 3.б за оне клубове који имају квалитетан рад са такмичаркама и омладинцима а што би се видело из постигнутих резултата на званичним такмичењима ШСВ