Републичко такмичење одржано у Нишу од 21. - 22.05.2016.

 

 

 

Резултати појединачног такмичења

 

Резултати екипног такмичења

ДЕЧАЦИ

ДЕВОЈЧИЦЕ

 

 

ОШ Душан Радовић из Ниша дочекала шахисте

У ОШ Душан Радовић из Ниша 21 и 22 маја одржало се појединачно и екипно такмичење ученика основних школа из целе Србије.

Такмичење је спроведено у сарадњи два министарства, спорта и просвете. Одржано је кроз четири нивоа. У фебруару је било школско такмичење, у марту општинско, а у априлу се спровело окружно. Територијално се спровело у 27 регија.
Циљ је постигнут. Основе шаха су презентоване по скоро свим школама Србије, након чега се појавио велики број деце која су пожелела да се баве шахом, односно да се такмиче и тренирају шах.
Из те масовности кроз четири филтера, добили смо и најуспешније такмичаре у четири мушке и четири женске групе у Србији.
Шта рећи када се зна да се на завршну смотру појавило 447 ученика у појединачној конкуренцији, затим 21 мушка екипа и 20 женских екипа. Такмичење се играло 7 кола са темпом игре 15 минута по играчу.

Из ШК Бановаца Дунав на завршној смотри односно у Нишу наступило је чак 14 ученика.
Кренимо редом:
У конкуренцији девојчица 1 и 2 разред имали смо две такмичарке Милену Добријевић ОШ Слободан Савковић 10 место и Милу Раденковић ОШ С.Голубовић Митраљета 4 место.
Обе такмичарке су биле надомак медаље са по 5 поена колико је имала и трећепласирана такмичарка, али је уз бољи додатни критеријум.
У конкуренцији дечака 1 и 2 разред имали смо Уроша Милутиновића ОШ Слободан Савковић који је заузео 21 место са 4 поена. И следеће године Урош ће наступати у овој групи, јер је тек 1 разред, па можемо и да очекујемо бољи пласман.
У конкуренцији девојчица 3 и 4 разред имали смо Машу Кељановић из ОШ Никола Тесла и Марију Станковић из ОШ Слободан Савковић.
Марија је важила за највећег фаворита, али је поклекла услед пада заставице и са 5,5 поена заузела друго место.
Маша која ће и следеће године играти у истој групи заузела је 38 место са 3 поена.
У конкуренцији девојчица 7 и 8 разред имали смо Ану Шакотић са 4 поена зазела 16 место и Теодору Предојевић ОШ СлободанСавковић која је са 3 бода зазела 37 место.
Код дечака 5 и 6 разред сурова конкуренција. Може се рећи чак 10 ученика је могло до злата, а не до медаље. У тој групи Милош Станковић ОШ Слободан Савковић са 6 поена заузео је 2 место, што се сматра великим успехом. Други наш такмичар Милош Симоновић ОШ Слободан Савковић са 3,5 поена зазузео је 30 место. Трећи такмичар Михајло Предојевић ОШ Никола Тесла  заузео је 40 место са 3 поена.
И на крају код дечака 7 и 8 разред наступили су Илија Вуковић ОШ С.Голубовић Митраљета са освојених 5 поена на 9 месту.

Што се тиче екипне конкуренције, у задњи час услед нејасно дефинисаног стручног упутства многи су до окружног наступали са девојчицама у мушким екипама. Пред државно такмичење, на случајну констатацију око такмичара упозорено је да се тумачи да девојчица може играти само за женску екипу.
Забуну је унело такмичење од прошле године када се то могло.
У начелу прихваћено је да се за следећу годину поново стави у разматрање око враћања девојчица у мушке екипе.
Из тог разлога и ОШ Слободан Савковић из Старих Бановаца која је на државно такмичење послала највише такмичара из Срема, била је оштећена неиграњем Марије Станковић. Обзиром да се и женска екипа пласирала, Марија је појачала женску екипу.
На тај начин обе екипе су биле у шанси за освајање медаље. На жалост, то се није десило ни код једних, а ни других.
Мушкарци су у фото финишу игравши нерешено са ОШ Лазом Костићем са истим бројем меч поена као и Лаза Костић остали без медаље због додатних критеријума заузевши 4 место. За мушку екипу игали су Душан Мургашки, Милош Станковић, Милош Симоновић, Урош Милутиновић и Богдан Вујичић.
Девојчице су играле у саставу Марија Станковић и Теодора Предојевић поделивши 7 и 8 место изгубивши медаљу, јер су у задњем колу поражене од ОШ Бранко Ћопић Београд са 1,5-0,5.

Експедицију из Бановаца је предводио Бошко Милојевић директор ОШ Слободан Савковић који је и најзаслужнији што је обезбеђен превоз и смештај уз пратеће садржаје како би ученици могли да се усресреде на само такмичење.

Може се рећи да је ово велики успех како за клуб, а тако и за ОШ Слободан Савковић која је богатија за два сребра. Сјајан резултат за школу која ове године бележи 258 година постојања.

Домаћин се потрудио да услови буду добри за игру. Наравно да може боље и много боље. Деца су сјајна, још да такви буду пратиоци, па где би нам границе биле...

Надамо се да ће до 15 јула када се очекује усвајање платформе за стручно упутство за следећу годину допринети још боље услове за такмичење и стварање нових шампиона.

 

 

 

Окружно Срема у Старим Бановцима 09.04.2016.

РЕЗУЛТАТИ

 

Пре само 6 година, стидљиво, ненаметљиво шахом су се у ОШ Слободан Савковић бавили само брат и сестра, Милош и Марија Станковић.
Након њихових почетних успеха, који су подржани од стране школе и клуба, али и организацијом дечијих шаховских турнира у Старим Бановцима, јавља се заинтересованост и других ученика за шахом. Ипак, задње две године од како је шах ушао у званичан програм министарства просвете  Нове и Старе Бановце тресе шаховска грозница.
Сва та деца долазе и окупљају у ШК Бановце Дунав, вредно тренирају и уче шах.

Окружно такмичење се одржало у ОШ Слободан Савковић у Старим Бановцима.
Окупила су се деца из Инђије, Шида, Руме, Адашеваца, Буђановаца, Путинаца, Нове Пазове, Белегиша, Сремске и Мачванске Митровице, Ирига и Ердевика.

У појединачној конкуренцији у 8 група наступило је око 80 такмичара.
У екипној конкуренцији било је 10 мушких екипа и 4 женске екипе.

На крају је победио шах. Победили су сви наставници и сва деца која су дошла на ову величанствену представу.
Шта рећи о школи у којој се играло. Беспрекорна организација. Сјајне домаћице које су за децу и за одрасле спремиле ужину,  ручак и освежења.
Директор Бошко Милојевић је први дошао, а задњи напустио школу док није испратио и задњег ученика.
Склопљена су нова пријатељства, како међу децом, тако и међу наставницима.
Ниш је од 21 до 22 маја домаћин државног првенства који нас чека раширених руку.
По три такмичара из сваке групе су се пласирала на државно такмичење.
Најуспешнија школа је школа домаћина која има чиме и да се похвали. У појединачној конкуренцији имају 2 прва и 4 друга места.
У екипној конкуренцији потпуна доминација ученика  ОШ Слободан Савковић из Старих Бановаца. И мушка и женска екипа су изборили пласман на државно.
Од осталих школа, треба похвалити и Никола Теслу из Нових Бановаца, Вељко Јерковић из Инђије и Свети Сава Растко Немањић из Нове Пазове за остварене резултате.

Сви за Ниш.....

 

Школско такмичење 18.02.2016.

Уједно вас обавештавам да је у плану и програму школског спорта Министарства просвете од прошле године и шах уврштен.
Ове године Шаховски савез Војводине ме је именовао за координатора за Војводину.
Прошле године сам вршио координацију у Срему и нашој општини коју ћу радити и ове године.
У прилогу вам  шаљем и стручно упутство и календар такмичења. Школско се одржава од 17 до 29 фебруара.
За даље информације и недоумице стојим вам на располагању.

координатор за Војводину

Миодраг Станковић

ШКОЛСКИ КАЛЕНДАР

СТРУЧНО УПУТСТВО