Резултати

Коментари:

Златни низ се наставља 14.01.2015.

 

Већ трећу годину за редом, ШК Бановци Дунав са Кадетског првенства Војводине доносе злато. 2013 године било је три злата, 2014 једно злато и два сребра, а ове године два злата и два сребра.
Марија Станковић до 10 година и Вукашин Грчић до 14 година освојили су златне медаље на Кадетском првенству Војводине који је уједно и квалификациони турнир за првенство Србије. Алекса Алимпић до 10 година и Милош Станковић до 12 година били су вицешампиони. Алекса је има исто бодова као и победник, али лошији бухолц. Милош је постигао сјајан резултат од 8 бодова, али недовољно добар, јер је Алекса Савин имао пола бода више. Трећи је заостајао за Милошем чак 2,5 бода.
Но да кренемо редом. Јутро је било сунчано и као што рече Милош Станковић : „Баш леп дан ! „ Заиста је тако и било. Након раног доручка се кренуло у салу за игру, сви спремни за одлучујуће борбе. Фаворити су наставили да бележе победе. Једини кикс, ако се може назвати јесте пораз Мојзеша против Купусовића. Био је надигран, а време није радило за њега, заставица је пала. Тако се изједначено ушло у тој групи и у 9 коло, а и након њега.
Код најмлађих дечака, као што смо већ напоменули, шампион је Марко Милановић са 6,5. Прате га Немања Кијановић и Немања Угешић. Код дечака до 10 година шампион је домаћи играч Марко Купусовић испред нашег Алексе Алимпића и Лава Пајчина.
До 12 година Алекса Савин са убедљивих 8,5 испред Милоша Станковића са 8 и Милоша Цвркоте са 5,5. У групи дечака до 14 година скоро се на просторима Србије није десило да пет такмичара након завршеног турнира деле прво место и да одлучује бухолц. Нарочито не на овако важном турниру.
Вукашин Грчић је од трагичара у задњем колу, прерастао у срећника и као што каже његов отац, вратило му се са ранијих турнира зла коб звана 4 место уз лошију бухолц. На крају је поредак био Грчић, Мојзеш, Оморјан, Грбин и Купусовић. Сјајна представа. Ни Хичкок не би боље режирао.
До 16 година победник је заслужено Арпад Кечкемети из Сенте, испред прошлогодишњег победника Вука Жегарца и трећег Михајла Матовића. Код најстаријих, Алекса Илинчић је такође био убедљив испред Павкова и Беседеша.
Код девојчица, најмлађих појавиле су се неке нове девојчице. Адел Њиради је била прва испред Данице Маштраповић и Пане Калемен. До 10 година све бодове је освојила Марија Станковић и била убедљива у овог групи. Иза ње су се нашле са истим бројем бодова Ивана Грујић и Ања Јовановић. На крају је новчић пресудио у корист Иване. До 12 година Маријана Билић је била прва испред, Мие Мићин и Оливере Влашић.
Марина Гајчин до 14 година баш као и Марија до 10 била је супериорна. Максималан учинак, испред Адријане Ђермановић и Маје Каришик.
До 16 година Мила Шокловачки је била испред Иване Станимировић и Невене Радулов. До 18 година Данка Лалић показала је свој велики таленат и заслужено била испред Невене Хорват и Јасмине Гајчин.
Већ за три месеца одиграће се кадетски фестивал Србије. Још не знамо где ће бити. Неки навијају за Суботицу, неки за Врњачку бању, трећи за Крагујевац, а ми ћемо навијати за што више деце, што мање цене а боље услове, да победе најбоља деца, а да се међу том децом нађу и деца из ШК Бановаца Дунав.
ШК Бановци Дунав користи прилику и да се захвали на добром гостопримству ЦФК Врбас, који је својим сјајним условима омогућио да се деца осећају одлично и уз добар доручак испрате на борилишта. Наравно, уз добре услове треба да буде добро и особље, а управо од рецепционара до конобара сви су били на максималној услузи која је довела до одличног резултата.
Град Врбас је показао једно велико гостопримство које се може осетити на сваком кораку. И особље хотела Бачка где се играо турнир, показао је изузетно професионалност да се максимално нађу на услузи такмичарима.
Шахисти су са добрим расположењем однели доста позитивних утисака из овог лепог градића у Бачкој и наговестили добро пролеће за шах у Војводини.

 

Шесто и седмо коло 12.01.

Неки нови клинци

Вече пред одлучујући сутрашњи дан и преостала два кола. Ко ће бити нови шампион? Неки се већ назиру, али сада није моменат да се некима већ додели пехар, а онда ... разочарење.
Овако, сачекаћемо још отприлике 20 сати када ће се знати нови шампиони. Времена просто нема, темпо је паклен. Деца као деца, никад неће да признају да су уморни, али се на њиховим лицима јасно види да су истрошени, изморени и да пружају задње напоре да остваре што више победа и добро одиграних партија. Пауза између два кола је три сата, па за неко боље упознавање града, одласка до неког паркића, своди се на минимум. Када се заврши поподневно коло, одлазак на вечеру, краћа шетња, соба, припрема за партију и спавање.
Поново се рано устаје у ишчекивању нових партија. Сутра је специфичан дан. Деца ће скоро без паузе бити на ногама од 7 ујутру до 17 часова када је планирана додела признања. ШК Бановци Дунав се надају да ће њихова деца донети нове радости клубу, тренерима и родитељима. А данас су виђена нова узбуђења.
Код најмлађих најмлађи, али по приказаној игри сигурно најбољи Марко Милановић наставља да одушевљава. У партији са Пајчин Лавом виђена је лавовска борба, са пуно претњи, жртава и лепих потеза, уз Маркову победу. Додуше, утисак је покварио у поподневном колу, где је поклекао пред до тада бледим Славком Угљешићем. Управо ова игра храбри Славка да може до злата до 10 година. Марку се злато до 8 година већ назире. У тој групици до 10 година нису без шанси ни Алекса Алимпић из ШК Бановаца Дунав, али и Никола Марковић и Лав Пајчин.

Жестока борба тек предстоји, када ће у преподневним сатима играти Славко и Алекса. Код дечака до 12 година издвојили су се Алекса Савин са 6,5 и Милош Станковић са 6. Најближи њима има 4 бода. Ипак, ни њих двојица не блистају, па су у преостала два кола могућа изненађења. У групи дечака до 14 година победиће најодлучнији. За сада после данашњих дербија, где је Дејан Оморјан играо и са Мојзешом и Грчићем виђени су ремији. Мојзеш тренутно води са 5,5, а прате га са 5 Грчић, Оморјан и Грбин. Свашта је овде још могуће, јер свак свакога може да победи. Код дечака од 16 до 18 година, највише показује Алекса Илинчић, који има стабилност и убедљиво води са 6,5. Најближи Павков има 5 колико и Кечкемети Арпад који игра до 16 година. Уједно Арпад бежи Вук Жегарцу пола бода. Управо између Илинчића и Павкова виђена је лепа партија, пуна претњи, тактичких удара и надмудривања, где је први однео цео плен. Код девојчица има узбуђења, али ни приближно колико их има на супротној страни. У групици девојчица од 8 до 10 година, Марија Станковић води сигурно, јер је забележила свих 6 победа и једном била неспарена. Ипак ни она не игра онако како се од ње очекује, али ипак побеђује. Најближи пратиоци су Ања Јовановић и Ивана Грујић које су у преподневном окршају ремизирале. Код девојчица од 12 до 14 година, Марина Гајчин води са максималних 6 победа. У стопу је прати Маријана Билић која има 5,5 али се бори за пехар до 12 година. Једино је она и теоријски освојила прво место до 12 година. Маријана бежи Мии Мићин 2,5 бода, док Марина Гајчин бежи најближој у борби за пехар до 14 година Адријани Ђермановић која има 4 бода. У најстаријој групи девојчица од 16 до 18 година, Данка Лалић бежи поен Невени Хорват за пехар до 18 година. Пехару до 16 година хрле Мила Шокловачки и Марија Станимировић са по 4,5. Трећа и преостала до 16 Невена Радулов има два бода, без шанси да поквари али и да побољша свој пласман.

Судије добро обављају свој посао, па има времена и да се нашале између себе и стварају добру атмосферу. Браћа Рацић, Станимировић, Навратил, Маравић као главни судија и Станковић направили су добар баланс између играча и посматрача. Сви су задовољни, играчи што имају задовољавајућу шаховску атмосферу, а родитељи, што могу, бар са ивице столова да провире на жељену таблу. У ишчекивању сутрањег дана, велики поздрав из гостопримљивог Врбаса.

 

Четврто и пето коло 11.01.

Трећи дан

11.01. Дошли смо до пола такмичења. Како год се буде завршило и ко год био првак неће бити незаслужено. Почев од оних најмлађих па до најстаријих, свуда је доста уједначено и после пет одиграних кола нико није одскочио. А ко је био првак прошле године да се подсетимо. Код дечака су били Никола Марковић до 8 година, Илија Серафимовић до 10, Вукашин Грчић до 12, Вељко Содоловић до 14, Вук Жегарац до 16 и Бенце Јухас до 18 година. Код девојчица, Ања Јовановић до 8, Маријана Билић до 10, Адријана Ђермановић до 12, Марина Гајчин до 14, Данка Лалић до 16 и Ксенија Томин до 18 година. Од њих на овом шампионату нису Бенце Јухас и Ксенија Томин који су изашли из ове конкуренције, Илија Серафимовић и Вељко Содоловић. Очекивали смо да ће и Илија и Вељко у својим старосним групама, покушати да буду конкуренти за медаљу. Шта је разлог њиховог недоласка, вероватно се неће сазнати... Новац, тај проклети новац. Из кола у коло се такмичари смењују у вођству. Данас су виђене добре партије, створени неки нови јунаци. У преподневном распореду, код најмањих Марија Станковић је у дербију вероватно за прво место у зрелом приступу партији победила Ању Јовановић. Данка Лалић је победила у лепој партији Теодору Рацић. Иначе Данка Лалић показује сигурно најдопадљивији шах. Код дечака два Марка, Милановић је просто почистио сјајног дечкића најмлађег Купусовића, Алекса Савин је у бившем дербију победио Јакова Петрића, некадашњег првака до 8 година, док је Милош Станковић после пораза од синоћ, рутински савладао Игора Енги. Вукашин Грчић је доста лако победио непораженог Јована Купусовића, а Дејан Оморјан Миланка Билића, баш као и Мојзеш Јанкова. До 18 година партија за све сладокусце је виђена између Арпада Кечкеметија и Алексе Илинчића који је на крају тријумфовао. У последодневом одмеравању снага, најмлађи до 8 и код једних и других су се одлучили да буду углавном мирољубиви. Као да су пре времена кренули да тактизирају. До 12 година Алекса Савин је рутински добио, а Милош Станковић показао да зна бити креативан и нападачки оријентисан. Сјајну партију је пружила и мала Миа Мићин која је на крају после доста обрта и заслужила реми. Марина Гајчин наставља да терорише све редом и неко рече да би Марина Сигурно и у старијој групи била кандидат за злато. Код дечака, видели смо сјајну партију Оморјана, дерби између Грчића и Мојзеша који је припао Мојзешу. Код дечака до 18 година, виђена је одлична партија између Беседеша и Павкова. На крају Павков је био успешнији и ако је било виђено да Беседеш добија партију. Марија Станимировић је још једном демонстрирала да се сјајно сналази у временском теснацу и да ту плива као риба у води. Данас је поред Марије и Невени Радулови као и Мили Шокловачки данас био рођендан. Сутра нас чека још тежи дан. Напорнији, стреснији, како за децу, судије, а тако и за родитење. Остало је још 4 бода у игри. Доста шансе и да се изгуби или одмакне конкуренцији. Милановић са одличним утиском игра против Лава Пајчин, Мојзеш против Оморјана, Илинчић против Павкова, Данка Лалић против Марије Станимировић. Има ту још дербија, још добро припрељени у кућној анализи, једва чекају свој насту. Е па до сутра и најновијих резулата, које можете пратити и на нашем сајту, остајте ми живо и здраво....

Друго и треће 10.01.

2 и 3 коло донело је нова узбуђења. Неизбежне сузе, виђене су у раним јутарњим сатима. Да зло буде веће, виђене су у старијој групи дечака.
Оно што се из године у годину може видети, у групи дечака и девојчица до 18, партије се завршавају скоро па рутински и без емоција. Било да је у питању пораз или победа, сложе се фигуре и спакују и одшета се са лица места. Много је интересантије, напетије и динамичније у млађим категоријама. Родитељи као незадржива бујица, још пре почетка кола, доносе ковитлац који је тешко контролисати. Судије могу само на тренутак да амортизују напетост и енергију која се преноси салом. Ту наравно и деца не буду поштеђена. Када крене коло, као у кошници је у групи дечака од 8 до 10 година. Најчешће спомињана реч судија  и то траје неких пола сата. После тога крене једна монотонија кроз ретке коментаре гледалаца, пријављавања резултата и тихих јецаја.
Вукашин Грчић до 14 први је кренуо са несрећним ремијем у 2 колу, па му се придружио клупски друг Милош Станковић до 12 у 3 колу када је изгубио, а зачинио Дејан Оморјан тужним вишеминутним плакањем, које на све покушаје није спречено извесно време. Бреме које ова деца носе у виду бивших шампиона Војводине, додељује им можда нерпаведну улогу фаворита и намеће одговорност да се мора добити. Тешко и за гледање....
Данас после 3 кола са максималним учинком имамо Ању Јовановић, Марију Станковић, Адел Њиради до 10 година, Јован Купусовић до 14 и Алекса Илинчић до 18 година.
Занимљиве партије су виђене између Маријане Билић и Адријане Ђермановић ремијем, Јасмине Гајчин и Невене Хорват и Лалић Данке и Јасмине Гајчин где су беле добиле. Код мушкараца два Марка, Купусовић и Милановић уз Алимпића, Лава и  Николе Марковића воде битку до 10 година. Код дечака до 12 година Алекса Савин је против Милоша Станковића остватио победу, два бивша првака Војводине и са Милошем Цвркотом се осамио са 2,5 на првом месту. До 14 година виђена је лепа партија између Мојзеша и Грбина коју је црни добио, али и превид у 3 колу који је коштао победе Оморјана против Купусовић Јована. Код дечака до 18 година треба похвалити Андреја Тамаша за напредак, као и зрелост коју Алекса Илинчић показује.
Ипак остаје још пуно игре 2/3 турнира па је све могуће... Уживајте у сликама и резултатима.

Прво 09.01.

Врбас и хотел Бачка, домаћини су 22 кадетског фестивала Војводине у шаху. Ове године очекивало се због близине Новог Сада, Сомбора, Зрењанина и других градова одзив буде већи него прошле године. На жалост, један важан аспект, који регулише битисање у нашој земљи није дозволио да се окупи више од 100 такмичара. Укупно 98 такмичара, никад слабије. Новац је та важна спона између идеја и реализације. Многа деца су остала кући, јер се тешка економска ситуација надвила и над шахом.
Причало се и анализирало у току данашњег дана шта је узрок недоласку деце на овај турнир. Зима, удаљеност, време, све је то било и ранијих година па се окупљало увек преко ове бројке.
Ова деца то свакако нису заслужила, јер непрекидно тренирају и жељно су ишчекивала овај догађај. На њихову несрећу, тешка економска ситуација није заобишла и њихове родитеље. И хотел Бачка се надао већем броју деце. Утучена лица свих шаховских радника није могла да се сакрије.
Деца су услед тога подељена на 7 група. Код девојчица којих има 28 подељено је у 3 групе и то девојчице 8 и 10 година једна, 12 и 14 друга и 16 и 18 трећа група. Код дечака имамо 4 групе и то групе 8 и 10 година једна, 12 друга, 14 трећа и 16 и 18 четврта.
Код девојчица ће се играти Бергер у све три групе, док ће дечаци играти по Швајцарском систему.
Фаворити? Тешко питање, али за сада Павков, Илинчић, Беседеш код 18 воде, Д.Оморјан, Мојзеш, Грчић код 14, Милош М Станковић, Савин код 12, Давидов, Алимпић, Марковић и Милановић код дечака до 10. Код девојчица од 16до 18 Данка Лалић и Јасмина Гајчин воде, од 12 до 14 воде Марина Гајчин, Адријана Ђермановић и Маријана Билић, а код девојчица од 8 до 10 година воде Ивана Грујић, Ања Јовановић, Адел Њиради и Марија Станковић која је била неспарена у 1 колу.
Неки су се и оклизнули у првом колу попут, Вука Жегарца, Енги Игора, Јакова Петрића, Лава Пајчин, Марије Станимировић и Данице Маштраповић.
Ове године за ШК Бановце Дунав наступају од дечака Алекса Алимпић до 10 година, Милош Станковић до 12 и Вукашин Грчић до 14 година. Једина девојчица је Марија Станковић до 10 година. После првог кола наши представници су са максималним учинком, јер су сви забележили победе. Сутра је нови дан и два кола са новим узбуђењима...Лаку ноћ

Осмо и девето 13.01.

Шесто и седмо 12.01.